NAPREDNIJI SMO OD AMERIKANACA: U SAD je ova metoda lečenja odobrena TEK JUČE, a mi je koristimo - od APRILA

Tanjug 24. 08. 2020. u 17:45

METODA lečenja krvnom plazom tek od juče odobrena je u SAD, dok Srbija korišćenje krvne plazme oporavljenih od Kovida-19 za lečenje zaraženih, primenjuje još od aprila.

Foto: V: Danilov

Sredinom aprila počela je nacionalna kampanja za lečenje krvnom plazmom u borbi protiv korona virusa - "Doniraj plazmu, spasi nekome život", a prvi izlečeni pacijent dao je krvnu plazmu već 11. aprila.

U Institutu za transfuziju krvi za Tanjug kažu da je do sada više od 200 pacijenata primilo takvu vrstu terapije, a prikupljeno je više od 1.000 jedinica krvne plazme i taj broj se svakodnevno povećava.

Premijerka Srbije istakla je da je Srbija među prvima pokrenula program "Doniraj plazmu" i da je, u situaciji kada je o novom virusu bilo malo informacija, i kada ne postoji ni lek, ni vakcina, pokrenula program terapije koji se ranije pokazao efikasnim, primera radi, u borbi protiv virusa Ebole i SARS-a.

Ta metoda je važna i kao mera prevencije, jer krvna plazma može biti zamrznuta i pohranjena, rekla je Brnabić.

Apelovala je na sve osobe koje su pobedile Covid-19, i koji ispunjavaju preduslove, da doniraju krvnu plazmu i da pomognu drugima da pobede virus.

"Vlada je podržala rad Instituta za transfuziju krvi Srbije i drugih domaćih medicinskih i naučnih ustanova na ovom važnom projektu, i nastavićemo da podržavamo sve naučne projekte ciji je cilj zaštita života i zdravlja stanovništva", rekla je Brnabić.

Lečenje krvnom plazmom je samo jedan deo različitih terapijskih pristupa koji se primenjuju kod najteže obolelih od kovida-19.

Specijalista transfuziologije na Institutu za transfuziju krvi Milica Jovičić navela je da se povećava broj testiranih koji kasnije ulaze u program lečenja krvnom plazmom i dodala da u ovom trenutku ima dovoljno zaliha da se zadovolje potrebe, ali, dodaje, neophodno je da se taj program lečenja nastavi.

Kako je rekla, do sada je prijavljeno više od 2.000 potencijalnih davaoca plazme, ali i manji broj onih koji su je donirali, upravo zbog brojnih uslova koji su neophodni da bi neko postao davalac plazme.

Pogledajte više