OD KRŠA PRAVE NOVI BICIKL: Tamara i Miloš od starih sklapaju originalne dvotočkaše, za šta su dobili i prve nagrade

V. Mitrić

19. 08. 2020. u 16:37

LOZNIČANI Tamara (32) i Miloš (39) Đuričić, oboje diplomirani inženjeri za zaštitu životne sredine, dobitnici su prve nagrade "Trag fondacije", koju dodeljuje Forum za zelene vrednosti.

Porodični album

Osmislili su način pravljenja novih bicikala od starih, pri čemu je svaki unikatan, ne samo po boji, već i drugim kreacijama ovih maštovitih i vrednih ljudi, čiji će brend uskoro biti i zvačnično zaštićen. Pre nepunih šest godina otvorili su Servis za popravku bicikala, gde se i rodila ideja da ustanove i malu radionicu za recikliranje. Krenuli su i uspeli, što svedoči i prestižna nagrada koju su doneli u rodni kraj.

Držeći se one Andrićeve da "sitnice čine savršenstva, a da savršenstva nisu sitnice", Đuričići su pažljivo pristupili novom poslu, koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Njihovi bicikli, nastali od delova starih, plene i lepotom i kreacijama, ali i funkcionalnošću na putevima i stazama, kako ravnim, tako i brdovitim i planinskim.

Porodični album

- Najpre kada uzmemo kostur starog bicikla, skidamo mu ostatke boje, sastružemo sve, nanesemo osnovnu boju, pa dalje, ali je svaki naš bicikl, ovako nastao, različit po boji, dakle unikatan je i tako će biti dokle god se bavimo ovim zanimljivim, lepim i atraktivnim poslom - priča Miloš Đuričić. - Bicikl je odlično prevozno sredstvo, doprinosi jačanju i održavanju zdravlja, sjajan je u ekološkom smislu i, pored ostalog, ne stvara gužvu u saobraćaju. U našem kraju, poslednjih nekoliko decenija je bio skrajnut, ali je, u međuvremenu, ponovo postao "hit".

A, da se bicikli vrate, Đuričići se bore, posvećeno, kao i sve što rade, i preko Planinarsko-biciklističkog društva "Biciklo", čiji su jedni od osnivača i koje broji pedesetak članova. Đurića "ciklo garaža", mesto je sjajnih ideja, gde može da se uživa u lepotama njihovih dela, umešnosti njihovih ruku, bogatstvu kreacija koje čine, ali i dobijanja saveta za dvotočkaša.

Porodični album

- Ponosni smo na ovako kreativne i vredne mlade ljude, koji svoje znanje i umeće ne koriste samo da bi zaradili neki dinar, već da bi doprineli zdravijoj čovekoj sredini, na najpraktičniji način, a ne samo knjiškim pričama - kaže Lozničanin Željko Lukić. - Velika je stvar što će, ne samo oni, već i Loznica da dobije brend, dostojan najvećeg poštovanja.

Porodični album

Pogledajte više