SPISAK ZEMALJA IZ KOJIH ĆE STRANCIMA TRAŽITI PCR: Koje države su u crvenoj zoni i šta to znači

Novosti online 14. 08. 2020. u 14:21

KRIZNI štab za borbu protiv korone doneo je danas odluku da stranci koji dolaze u Srbiju iz Hrvatske, Rumunije, Bugarske i Severne Makedonije moraju da imaju negativan PCR test ne stariji od 48 sati, ali ovo nije konačan spisak zemalja za koje će biti uvedena ovakva mera.

Foto: Depositphotos

Kako kaže epidemiolog prof. dr Branislav Tiodorović, član Kriznog štaba za borbu protiv korone, o drugim zemljama će se najverovatnije odlučivati na sledećoj sednici.

On je za Telegraf objasnio na osnovu čega je PCR test uveden za ove četiri zemlje.

- Sve zemlje smo podelili u tri kategorije - u crvenu, plavu i zelenu. Crvena je ona koja ima zaražavanje od 25 na 100.000 stanovnika, plava je ona koja ima između 10 i 25 na 10.000 stanovnika, a zelena ona koja ima ispod 10. Držali smo se podataka Evropskog centra za zarazne bolesti - kaže prof. dr Tiodorović.
Bugarska, Severna Makedonija i Rumunija su u crvenoj zoni, dok je Hrvatska u plavoj.

- Hrvatska nije u crvenoj, ali je u plavoj zoni sa tendencijom rasta, što su juče i oni sami objavili - da imaju tendenciju rasta broja zaraženih, pa čak i umrlih. U plavoj zoni su i Grčka i Turska, ali tu nismo ništa uvodili jer beleže pad. Kod njih je stabilna situacija. Jesu iznad deset ali daleko od 25. U plavoj zoni su i Švajcarska, Češka, Danska, Poljska, Velika Britanija. I za njih ćemo verovatno uvoditi privremene mere sa PCR testom - navodi prof. dr Tiodorović.

U najboljoj, zelenoj zoni je čak i Italija.

-  U zelenoj je i Mađarska, koja ima izuzetno dobre rezultate. Tu su i Norveška, Island, čak i Italija koja ima ispod 7 na 100.000 stanovnika  - kaže doktor.

(telegraf.rs)

Pogledajte više