SEDNICA KRIZNOG ŠTABA - Dr Kisić: Čak 60 odsto zaraženih do 50 godina (VIDEO)

Novosti online 28. 07. 2020. u 14:55

U PALATI Srbija održana je konferencija Kriznog štaba za zaštitu zdravlja stanovništva od zarazne bolesti kovid-19.

Foto Tanjug

Ukupan broj obolelih u poslednja 24 sata - 379, najmanji je u poslednje dve nedelje, ukazala je zamenica direktora Instituta "Batut" dr Darija Kisić Tepavčević i ponovo apelovala na sve da sada budu najodgovorniji i da poštuju sve preventivne mere.

-Najmanji je broj u poslednje dve nedelje, ali se i dalje radi o visokim vrednostima. Ali, to govori u prilog onome što govorimo, da se pridržavmo mera i da smo na dobrom putu da idemo ka silaznom toku epidemijske krive i da sada treba da budemo najodgovorniji i damo sve od sebe da se epidemija ugasi- rekla je Kisić Tepavčević.

O POLU I UZRASTU ZARAŽENIH

Kada je reč o polu, od svih do sada registrovanih slučajeva obolevanja, 52,84 odsto zaraženih su muškarci, a 47,15 odsto su žene.

Najveći broj obolelih, po uzrastu, je od 30 do 49 godina, ukupno oko 40 odsto, dok je ukupno oko 60 procenata zaraženih do 50 godina.

Dr Kisić je navela da se tu vidi pomeranje ka mlađim grupama, što direktno odražava njihovu veću izloženost virusu, ali i slabije pridržaanje mera.

Ona je navela da je među obolelima, dece do 9 godina 2 odsto, od 10 do 19 godina - 3,2 odsto, od 20 do 29 godina 13,8 odsto, od 30 do 39 godina 19,8 odsto, a od 40 do 49 godina 19,85 odsto.

Od ukupnog broja obolelih, osoba uzrasta od 50 do 59 godina je 17,3 odsto, od 60 do 69 godina - 13,6 procenata, od 70 do 79 godina - 7,1 odsto, od 80 do 89 godina - 2,9 odsto i starijih od 90 godina - 0,3 procenata.
 

Foto Tanjug

O DECI ZARAŽENOJ KORONA VIRUSOM

U KBC Dragiša Mišović hospitalizovano je devetoro dece. U Klinici za ginekologiju i akušerstvo nalazi se 6 trudnica. U Šapcu je smešteno u bolnicu troje dece, dok je u starom delu KC Niš smešteno šestoro dece.

U KC VOJVODINE 312 HOSPITALIZOVANIH
 

Dr Edita Stokić iz KC Vojvodine navela je da se u ovom trenutku u ovoj ustanovi hospitalizovano 312 pacijenata.

Sve više hospitalizovanih ima tešku kliničku sliku, rečeno je na sednici Kriznog štaba.

-U lečenju možemo uočiti dva problema, a to je da pacijenti imaju brojne druge pridružene bolesti, pa tako se pored korone razviju i druge komplikacije. Vojvodina je region sa velikim procentom gojaznih, a gojaznost je faktor rizika za oboljevanje od virusa korona-rekla je Stokić.
 

Foto Tanjug

O ANKETIRANjU ZA VAKCINU

Darija Kisić Tepavčević kaže da je sprovođenje ankete o potencijalnom vakcinisanju rutinski postupak koji se uobičajeno sprovodi radi informisanja javnosti, a u službi je promovisanja preventivnih aktivnosti.

Na pitanje kako komentariše to što su se na društvenim mrežama pojavile navodi da je Ministarstvo zdravlja naložilo domovima zdravlja da anketiraju građane da li su spremne da primaju vakciju protiv kovid virusa, Tepavčević je odgovorila da ne raspolaže sa tom informacijom, ali naglasila je da je takva vrsta istraživanja, koje se odnose na zdravlje, navike i ponašanje nešto što je rutinsko i što se primenjuje u fazama pre nego što se određena vakcina uvede u populaciju.

-Sa tom istraživanju nisam upoznata, ali to jeste jedan od rutinskih aktivnosti koje se sprovode ne samo kada je u pitanju vakcinacija već u i sprovođenju preventivnih mera kako bi se se zadovoljile, s jedne strane potrebe za informacijama i edukacijama, a s druge strane i u cilju promovisanja preventivnih aktivnosti-kaže ona.

Foto Tanjug

ZARAŽENO JOŠ 379 OSOBA, PREMINULO 8

U Srbiji je u prethodna 24 sata virusom korona zaraženo 379 osoba.

Preminulo je 8 osoba.

Na respiratorima se nalazi 159 pacijenata.

Testirano je 9.817 ljudi, a ukupno je 641.091 testiranih.

Trenutno u bolnicama širom Srbije hospitalizovano je 4.531 osoba obolela od korna virusa, a procenat smrtnosti je 2,25 odsto.

Pogledajte više