KISIĆ TEPAVČEVIĆ: Broj zaraženih bez simptoma je pet do 10 puta veći od onih registrovanih

Novosti online 21. 07. 2020. u 15:51

DOKTORKA Darija Kisić Tepavčević je na konferenciji za štampu pričala o brojkama novozaraženih i preminulih koje se pojavljuju u javnosti.

Foto: Tanjug

- Jako je bitno da se sagleda na koji način i kako se vrši nadzor nad ovom bolešću. Svi zavodi i instituti plus "Batut", plus kovid bolnice, što je više od 200 ustanova, rade briseve na PCR. Sve te ustanove dobijaju povratne informacije o statusu testova. Svi oni imaju kompletan uvid o epidemiološkoj situaciji na teritoriji nadeležnosti. Znači to je jedan veliki tim koji učestvuje u prikupljanju podataka. Svako za svoje pacijente unosi brojeve u bazu. To se ne radi u istom momentu. Testirani i pozitivni se unose do kraja dana. Tu može doći do neslaganja - kazala je ona.

Kisić Tepavčević je dodala da se na preseku može videti sve. Broj hospitalizovanih i broj aktivnih se ne slaže često jer se leče bolesni, a ne pozitivni.

- Što se tiče broja asimptomatskih pacijenata literatura je pokazala da je njihov broj makar pet do 10 puta veći. Svako možda u sebi ima ovaj virus a da to i ne zna - rekla je Kisić Tepavčević.

Pogledajte više