KORAK PO KORAK: Maska nema efekta ako je ne upotrebljavamo ispravno

V. N.

17. 07. 2020. u 10:22

SVE je više ljudi na ulicama koji nose zaštitne maske, ali mnogi ih nose neispravno, tako da one nemaju skoro nikakvog efekta.

Foto Ilustracija VN

Zvanična preporuka je da maske nosimo ukoliko imamo bilo kakve simptome respiratorne infekcije, ako smo u kontaktu s nekim ko je bolestan, ili kada ulazimo u zatvorene prostorije. Međutim, i u tim, i u svim drugim situacijama, maska ima vrlo malo efekta ako je ne koristimo ispravno.

KORAK 1

Pre nego što dodirnete masku, operite ruke sapunom i dezinfikujte ih sredstvom na bazi alkohola. Zatim je uzmite i pregledajte da li ima rupa ili bilo kakvih oštećenja. Ukoliko to primetite masku morate baciti.

KORAK 2

Okrenite masku na spoljnu stranu, odnosno obojeni deo. Zatim stavite unutrašnju stranu na lice. Ukoliko koristite hirurške maske, zelena strana ide spolja, bela iznutra, a elastične trake oko ušiju. Ako koristite drugi tip maske, stavite je tako da se oblikuje preko vašeg nosa i zakačite trakom oko glave.

Foto Ilustracija VN

KORAK 3

Gornji deo maske treba da prianja uz nos. Uukoliko ona ima žicu u gornjem delu, to možete da prilagodite rukom, kako biste je pravilno namestili oko nosa. Donji deo mora da ide ispod brade. Razvucite masku tako da lepo prianja, da prekriva i nos i usta, i nakon toga je više ne dodirujte.

KORAK 4

Nakon upotrebe skinite masku, tako što ćete prvo skinuti elastične petlje iza ušiju, dok masku držite dalje od lica i odeće da ne biste dodirnuli potencijalno kontaminirane površine maske.

Foto Ilustracija VN

KORAK 5

Posle upotrebe masku bacite u kantu. Ukoliko nosite pamučne maske, možete ih iskuvati, dezinfikovati i koristiti ponovo. Obavezno je pranje ruku nakon dodirivanja ili skidanja maske.

Pogledajte više