JAVNA OPOMENA DEKANKI: Na pomolu rasplet krize na Filološkom fakultetu u Beogradu

Lj. BEGENIŠIĆ

11. 07. 2020. u 16:41

ETIČKI odbor Univerziteta u Beogradu dostavio je rešenje Filološkom fakultetu u Beogradu po kome je u drugostepenom postupku potvrdio meru javne opomene dekanki Ljiljani Marković zbog povrede kodeksa profesionalne etike.

Dekanka Marković Foto: N. Skenderija

Tu odluku Odbor je doneo 8. jula, a na osnovu ovog zvaničnog rešenja sada je moguće sazvati sednicu Saveta fakulteta na kojoj će dekanka biti smenjena.

Ovo za "Novosti" kažu profesori Filološkog fakulteta koji su ranije Etičkom odboru podneli ovakve zahteve. Odbor je prethodno uputio javnu opomenu profesorki Marković, a u obrazloženju je navedeno da je ona duže od godinu obavljala funkciju dekana i odbornika u Skupštini grada Beograda. Takođe, bila je za vreme mandata i prodekan za finansije, kao i v. d. upravnika odseka za finansijsko i materijalno poslovanje.

NIJEDNO LEGALNO PRAVNO TELO

PROFESORI Filološkog fakulteta ističu da novog v. d. dekana čeka mnogo posla jer fakultet nema nijedno pravno legalno telo.
- Naš statut nije usklađen sa Statutom Univerziteta još od 2013. Savet je nelegalan, nemamo potrebne komisije, statutarnoj je istekao mandat, a etička nije formirana iako je fakultet bio u obavezi da je formira još 2016. - nabrajaju naši sagovornici.

Dekanka je još potpisala odluku NNV Filološkog fakulteta o imenovanju članova u veće naučnih oblasti društveno-humanističkih nauka, a takva odluka nikada nije doneta, pa je postojala sumnja da ju je ona falsifikovala. Takođe, državni revizori su utvrdili novčane malverzacije na fakultetu, gde je na plate zaposlenih potrošeno skoro milion i po evra više nego što je planirano, a većinu tog novca dekanka je podelila sebi i bliskim saradnicima, a iznosi su se kretali i do 500.000 dinara. A poslednja u nizu sumnji za neetičko ponašanje bila je sumnja da je kao koautor učestvovala u plagiranju knjige From the Creative to the Supstantial.

Pre nekoliko dana, međutim, Etički odbor potvrdio je javnu opomenu i u drugostepenom postupku, a to praktično znači da prof. dr Ljiljana Marković više ne može obavljati funkciju dekana.

U međuvremenu se pojavila informacija da je dekanka podnela ostavku i taj potez obrazložila - odlaskom na mesto savetnika u Ministarstvo prosvete, ali naši sagovornici, profesori Filološkog fakulteta, kažu da ostavka nije stigla u nadležna tela na fakultetu. Inače, podnošenjem ostavke dekanka bi praktično sprečila svoju smenu, koja je neminovna.

- Ostavku nismo dobili, a po proceduri, Etički odbor treba fakultetu da dostavi rešenje, što je i učinjeno pa će predsednik Saveta fakulteta sazvati sednicu na kojoj dekanka treba da bude razrešena. Savet postavlja novog v. d. dekana iz reda redovnih profesora, a najozbiljniji kandidat za to mesto je prof. dr Smilja Srdić, redovni profesor na katedri za nemački jezik i književnost - pojašnjavaju sagovornici "Novosti".

Inače, prof. dr Ljiljana Marković se nije javljala na naše pozive, niti je odgovarala na poruke. Ni u Ministarstvu prosvete nismo mogli da saznamo da li će prof. Marković angažman nastaviti kao savetnik u ovom portfelju.

Pogledajte više