RFZO DOVODI STRANE STRUČNJAKE: U Srbiji operišu lekari iz Italije i Engleske

R. D.

02. 04. 2024. u 16:55

ITALIJANSKI kardiohirurg Alesandro Đamberti, na Institutu za kardiovaskularne bolesti "Dedinje", od 07. do 10. aprila, sa srpskim timom kardiohirurga operisaće kompleksne urođene srčane mane kod osmoro odraslih pacijenata.

Foto: Novosti

Đamberti je direktor centra za urođene srčane mane u bolnici "San Donato" u Milanu, a u Srbiju dolazi o trošku RFZO.

Posete stranih stručnjaka nastaviće se takođe tokom ovog meseca i dolaskom kardiohirurga prof. dr Viktora Tsanga iz londonske "Great Ormond Street Hospital for Children", u Institut za zdravstvenu zaštitu majke i deteta "Dr Vukan Čupić". On će operisati dvoje dece.

Očekuje se, takođe, i dolazak tima lekara iz iste bolnice - dr Nikosa Kesaris (dečji transplant hirurg), dr Janisa Lokopulosa (adultni transplant hirurg) i dr Jelene Stojanović nefrologa, radi nastavka unapređenja dečijeg programa transplantacija bubrega sa živih donora u Srbiji. Po njihovom dolasku biće urađene još dve transplantacije u Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj.

Dovođenjem stranih stručnjaka troškovi lečenja umanjuju se čak za deset puta u odnosu na cenu koju bi platili da se pacijenti na lečenje pošalju u inostranstvo.

Pogledajte više