VLADA PODRŽALA ARHEOLOGE: Arheološki institut u Beogradu dobio status instituta od nacionalnog značaja

B.Subašić

22. 03. 2024. u 16:03

ARHEOLOŠKI institut u Beogradu je odlukom Vlade Srbije dobio status instituta od nacionalnog značaja. U obrazloženju odluke stoji da je reč "o vrhunskoj naučnoistraživačkoj ustanovi od posebnog nacionalnog značaja za jednu ili više srodnih naučnih disciplina".

Arheološki institut

Cilj dodeljivanja posebnog nacionalnog statusa Arheološkom institutu je snaženje i same institucije i naučnih kadrova u arheologiji koja "izuzetno doprinosi ugledu zemlje i ukupnom društvenom i privrednom razvoju".

Vlada je zaključila da je potreba države da osnaži rad nauke i samog instituta kako bi se podstakao razvoj arheologije, čime se direktno doprinosi i promociji arheološkog nasleđa koje predstavlja "značajan potencijal zemlje i doprinosi međunarodnom ugledu i vidljivosti Srbije na svetskoj mapi".

Arheološki institut je već godinama najbolje rangiran od svih srpskih institucija društvenih i humanističkih nauka prema ocenama eminentnih međunarodna foruma koji prate broj objavljenih originalnih naučnih radova sa cele planete i broj njihovih citiranja u radovima drugih autora.

Na prvo mesto srpskih naučnih institucija po uticaju na svetske tokove, naše arheologe je stavio Google scholar ,najmoćniji internet pretraživač naučne literature koji se smatra i najpouzdanijim pokazateljem citiranosti naučnih radova. Najvišu ocenu srpskim arheolozima dala je i prestižna platforma Web of science koja prati rad više od 9.000 vodećih akademskih, korporativnih i vladinih institucija.

- Ovo je realan pokazatelj uspeha srpske arheologije i njenog ugleda u svetu. To se vidi najbolje vidi prilikom poseta naših naučnih delegacija inostranstvu, gde arheolozi izazivaju najveću pažnju i prihvataju se kao potpuno ravnopravni sa kolegama iz najmoćnijih zemalja sveta. Najlepše je to što smo kao takvi prepoznati u Srbiji - kaže proslavljeni srpski arheolog prof dr Miomir Korać, nekadašnji direktor Arheološkog instituta i utemeljivač naučnog projekta Viminacijum.

Pogledajte više