NEGOVANJE SEĆANJA NA BORCE ZA SRPSKI NAROD VAŽNO: Ministar Selaković na obeležavanju Miletićevog rođenja

V.C.

22. 02. 2024. u 15:08

SVETOZAR Miletić je umro 1901. godine, ali Miletićeva politika je živa i danas, rekao je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković na svečanosti povodom obeležavanja 198. godišnjice od rođenja, jednog od najpoznatijih Novosađana i najznamenitijih gradonačelnika u istoriji Novog Sada.

Ministarstvo za rad

Ministar Selaković je istakao da je rođenjem Svetozara Miletića postavljena politika srpskog, kao državotvornog naroda u Republici Srbiji, ne samo u vojvođanskim oblastima, već širem našeg kulturnog i duhovnog prostora, koji vodimo i mi danas.

- Iako se nekada dešavalo, nesrećnim spletom okolnosti, našim nemarom, našom nepažnjom ili povodljivošću, za tuđim interesima i ciljevima da se te politike ostavimo i okanemo, nismo dobro činili sebi, a ni drugima koji su bili oko nas - ukazao je Selaković i dodao da upravo zato slavimo rođenje Svetozara Miletića u godini kada će se obeležiti 200-godišnjica rođenja Branka Radičevića i 200-godišnjica Svetozarovog savremenika, koji se grčevito borio za prava Srba, Srbina Bokelja, Stjepana Mitrova Ljubiše.

- Ovo što radimo danas, nije ništa manje važno od gradnje brze pruge od Beograda do Novog Sada i od nastavka pruge od Novog Sada ka Subotici i dalje ka Pešti. Ovo što činimo danas, važno je koliko i izgradnja i obnove i škola i bolnica. Ovo što nas je okupilo danas je deo duhovne obnove našeg naroda i naše države, koja rame uz rame sa infrastrukturnom, privrednom, sportskom, kulturnom, naučnom i svakom drugom obnovom se u Srbiji dešava, u ovom periodu u kome mi živimo. Ono što treba da činimo u vremenu pred nama, jeste da u svakom delu srpskog kulturnog prostora, na svakom onom pedlju zemlje gde naša deca, naši ljudi, naši stari žive, gajimo ideju i sećanje na velikog Svetozara Miletića i zato je ovaj datum u državnom programu svečanosti - naglasio je ministar.

Vence su položili delegacija Autonomne pokrajine Vojvodine, načelnik Južnobačkog upravnog okruga, gradonačelnik Novog Sada, kao i delegacija Fondacije „Svetozar Miletić“. Svečanosti su prisustvovali državni zvaničnici Vlade Srbije, predstavnici Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, predstavnici AP Vojvodine, lokalnih samouprava i sveštenstvo.

Pogledajte više