UČITI ZA ZNANJE, A NE ZA OCENU: Jana Laništanin, učenica je osmog razreda OŠ "Despot Stefan Lazarević"

B. Borisavljević

16. 02. 2024. u 16:30

ZOVE se Jana Laništanin, učenica je osmog razreda OŠ "Despot Stefan Lazarević" u Mirijevu.

Foto: Nikola Skenderija

Na međunarodnim STEMCO olimpijadama je osvojila zlatnu medalju i bronzanu iz biologije. Trenutno piše rad na temu "Uticaj raznih jona iz taloga kafe na rast biljaka" i polako se sprema na put u Singapur, gde će u junu svetu još jednom pokazati svoje znanje iz prirodnih nauka.

U Centru je od četvrtog razreda osnovne škole. Kaže da prijemni nije bio težak, a najviše joj je legla biologija. Otkriva nam u čemu je razlika između načina izvođenja nastave u školama i one u centru.

- Mi, u centru učimo da povezujemo činjenice i znanje iz više predmeta - kaže Jana. - Nastavnici nas usmeravaju, uče da treba da razmišljamo, a ne samo da reprodujumeo naučeno iz knjige. Svako dobija mentora, moja je Maja Radulović sa Katedre za morfologiju biljaka na Biološkom fakultetu. U školi se mnogo forsiraju ocene, a ne znanje. Učimo, učimo, a ništa ne naučimo. Nema nekog da pogura decu ka onome što ih interesuje. Tako se ubija kreativnost kod đaka i želja da se više zainteresuju za gradivo, da napreduju.

Buduća naučnica navodi da bi škole trebalo da imaju opremljenije kabinete, jer bi tako nastava bila zanimljivija i držala bi deci pažnju celog časa. Iako njena osnovna škola ima najmoderniji kabinet za informatiku u Srbiji, to nije slučaj za ostalim učionicama.

- Dešava se da profesorka iz hemije ne može uživo da nam pokaže kako izleda nešto, jer ga nemamo, već tražimo na internetu, slično je i sa fizikom i biologijom, oprema i modeli su mnogo stari pa se ne đacima ne može dobro objasniti lekcija - kaže Jana. - U našim školama bi se trebalo fokusirati na praktično znanje koje će nam trebati u životu.

Ipak, ono što joj najviše znači je velika podrška profesora, posebno nastavnika srpskog jezika Gorana Stijaka, ali i majke i sestre, koje su uvek uz nju. Tu su i drugari, koji nisu ljubomorni na njene uspehe već joj daju vetar u leđa. Janu čeka upis u srednju školu, trenutno se dvoumi između Srpske gimnazije u Budimpešti "Nikola Tesla" i Osme gimnzaije - smer za nadarene za biologiju i hemiju. Ono što zna je da, šta god bude odlučila, vratiće se u Srbiju.

Pogledajte više