ĆIRILICA NA KULI BEOGRAD: Nizom manifestacija počinje obeležavanje Dana državnosti

Lj.B.

14. 02. 2024. u 07:39

Obeležavanje Dana državnosti Srbije počinje danas otvaranjem više izložbi na kojima su prikazani detalji iz naše slavne prošlosti. Takođe, danas u 16 začuće se istovremena počasna artiljerijska paljba sa Beogradske, Petrovaradinske i Niške tvrđave uz defile brodova u Beogradu i Novom Sadu.

Foto: Ministarstvo za rad i socijalna pitanja

Predvečerje je posvećeno ćirilici, pa će tako na kuli Beograd u 18 sati biti predstavljen prikaz ćiriličnih slova, a na promenadi aktivacija sa lutkama Dositeja Obradovića, Vuka Karadžića i Desanke Maksimović. Ministrka prosvete Slavica Đukić Dejanović obići će izložbu "Ćirilica - 30 postamenata za 30 slova" koji su postavljeni od Kule Beograd duž Savske promenade.

Kada je reč o izoložbama, najpre će u 10 časova predsednica Vlade Ana Brnabić posetiti u Državnom arhivu Srbije izložbu "Ustavi Kneževine Srbije i Kraljevine Srbije".

Tokom dana će u celoj zemlji državni zvaničnici obilaziti izložbe, pa će tako potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević boraviti u Galeriji Doma vojske na Izložbi "Srbija kroz vreme - 220 godina državnosti".

U leksovačkom Narodnom muzeju ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković posetiće izložbu ordenja i odlikovanja kneževine Srbije, kraljevine Srbije i kraljevine SHS.

Predsednik Pokrajinske vlade Vojvodine Igor Mirović i ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov u Subotici će Ispred Gradske kuće na otvorenom obići izložbu "Vladarske zadužbine Nemanjića".

U Novom Sadu ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić posetiće u Galeriji Matice srpske izložbu "Pomorišac - Vasa Pomorišac".

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović u Užicu će obići Istorijski arhiv Užice gde je otvorena izložba "Slike života - fotografije Alberta Kana: Priština, Prizren, Lipljan i Gračanica 1913. godine".

U Zaječaru će ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković obići izložbu u narodnom muzeju "Kako pamtimo vladare?", a izložbu u Etnografskom muzeju u Aranđelovcu na kojoj su izložene lične stvari Nadežde Petrović obići će ministarka nauke Jelena Begović.

I Muzej žrtava genocida ima svoj program povodom Dana državnosti pa će danas u podne u Beogradu biti održana premijera dokumentarno-igranog filma "Dve Brankove Kozare", a u 18 časova u Kulturnom centru Vojvodine "Miloš Crnjanski" biće odžrana tribina "Susret sa istorijom - Kada prošlost progovori: Diana Budisavljević".

Pogledajte više