477 MEDIJA IZBRISANO IZ REGISTRA APR-a: Počela primena novog Zakona o javnom informisanju i medijima

V.C.S.

12. 02. 2024. u 14:16

AGENCIJA za privredne registre (APR) izbrisala je 477 medija iz svog registra zato što u roku od tri meseca od donošenja novog Zakona o javnom informisanju i medijima nisu dostavili podatke o glavnom uredniku i licima koja imaju više od pet odsto udela u osnivačkom kapitalu izdavača.

Foto Tanjug

Kako podseća UNS, po novom Zakonu, koji je na snagu stupio 4. novembra 2023. godine, izdavači medija imali su rok do 4. februara 2024. da APR-u, ukoliko to već nisu učinili, dostave tražene podatke, odnosno lično ime i JMBG domaćeg fizičkog lica ili broj pasoša i državu izdavanja pasoša stranog fizičkog lica koje je glavni urednik medija, kao i dokument koji sadrži podatke o pravnim i fizičkim licima koja neposredno ili posredno imaju više od pet odsto udela u osnivačkom kapitalu izdavača, podatke o njihovim povezanim licima i o drugim izdavačima u kojima ta lica imaju više od pet odsto udela u osnivačkom kapitalu.

Zakon je propisao da, ukoliko izdavač ne registruje ove podatke u roku, medij se briše iz Registra po službenoj dužnosti, bez donošenja posebnog akta o brisanju.

Pogledajte više