PRVI SNEG ODNEO NOVE ŽRTVE: Saobraćajne nesreće se nižu kao na traci, mnoge iz smrskanih kola izvlačili vatrogasci

Ekipa "Novosti"

09. 01. 2024. u 07:00

BOŽIĆNE praznike u Srbiji, nažalost, i ove godine je obe­ležio niz saobraćajnih nesreća, u kojima je po­ginulo troje, a teže ili lakše su povređene dese­tine ljudi.

Foto ATAImages

Na putevima, koji su se prvi put ove zime našli pod snežnim pokrivačem, nesreće su se nizale kao na traci, a fotografije uništenih vozila smenjivale su jed­na drugu na društvenim mrežama.

Šta su razlozi ovih tragedija pokazaće is­trage, a u međuvremenu se saopštenjem oglasio i MUP, koji je apelovao na vozače da vozila ade­kvatno pripreme za put, jer se danas i narednih dana očekuju veće snežne padavine.

Na Badnje veče, na putu Šabac‒Valjevo, podse­timo, poginuo je Zdrav­ko Stefanović (28) iz Matijevca. Saobraćajna nesreća se dogodila ka­da je Stefanović, koji je bio sam u automobilu, iznenada izgubio kontro­lu nad vozilom, sleteo s puta i udario u drvo. Nastradao je na mestu.

- Poslednji put smo ga videli kada je krenuo po badnjak - pričaju me­štani koji o stradalom mladiću imaju samo re­či hvale. - Bio je raspo­ložen i veseo. Zdrav­ko je imao jedan težak životni period, ali se činilo da je prebrodio probleme i da mu je krenulo nabolje. Nažalost, nije mu se dalo.

Foto Printskrin/Moj_Beo_grad

U Kisa­ču je juče ujutru, oko osam časova, poginula Sa­nja P. K. (40) iz Zmajeva, inače maj­ka troje maloletne dece. Zasada nije poznato šta je razlog nesreće, a ne­zvanično, sumnja se da je automobil marke "zastava ko­ral", kojim je ona upra­vljala, naj­verovatnije zbog klizavog kolovoza sleteo sa pu­ta, a potom se prevrnuo.

Dr Nikolina Ma­rić iz novosadskog Zavo­da za hitnu pomoć rekla je kratko da je lekarska ekipa koja je stigla na lice mesta, nažalost, mogla samo da konstatuje smrt žene.

Nekoliko časova ka­snije, u sudaru na mostu kod Beške, povređen je mu­škarac star 45 godina, i on je u svesnom stanju prevezen na hirurgiju Urgentnog centra KCV u Novom Sadu. U nezgodi su učestvovala dva kamiona i putnički automobil. Prema prvim informa­cijama, vozač automobi­la je ostao zaglavljen u vozilu i njega su iz smr­skanog auta izvadili vatrogasci.

U nesreći koja se dogo­dila na putu Zaječar‒Ne­gotin, kod Aptiva, pogi­nuo je A. A. koji je vozio "opel astru", dok je vozač "sitroena", sa kojim se sudario, transportovan u zaječarsku bolnicu. Njega su vatrogasci izvukli iz smrskanog automobila. Prema nezvaničnim informacijama, do nesre­će je došlo kada je vozač "opel astre" započeo pre­ticanje, pa zatim udario u drugi automobil.

Policija je obavila uviđaj, a istraga tek tre­ba da pokaže stvarni uz­rok koji je doveo do ove nezgode.

Tanja P. K. (40), Foto privatna arhiva

Obavezne zimske gume

U USLOVIMA kada su na putu sneg, led ili poledica obavezno je korišće­nje zimskih guma, čija dubina šare ne sme biti manja od četiri milime­tra, dok su na putevima van naselja obavezan deo zimske opreme i lanci za sneg ili drugi uređaji za povećanje trakcije - poručuju iz MUP. - Zbog sopstvene i bezbednosti drugih učesnika u saobraćaju, vozači treba da prilagode brzinu kretanja vremenskim uslovima, drže veće odstojanje i poštuju saobraćajne propise.

Foto Printskrin/Moj_Beo_grad

Udario u stub posle srčanog udara

I BEOGRAD je, tokom praznika, obeležilo više saobraćajnih nezgoda. Tako je, u Ulici Jurija Gagarina, malo pre uključenja za most Gazela, poginuo vo­zač (46) putničkog automobila, koji se "zakucao" u stub. Istraga je pokazala da je on, najverovatnije, preminuo tokom vožnje od srčanog udara.

Na sam Božić, na Bulevaru kralja Aleksandra, oko 19 časova, sudarili su se tramvaj i automobil. U nezgodi su povređene tri osobe, a vatrogasci su jednu ženu izvlačili iz smrskanog vozila i ona je s teškim povredama opasnim po život prevezena u bolnicu.

Pogledajte više