DODELJENE NAGRADE ANI DOBROTI, ISIDORI KEŠELJ I MILICI RADAKOVIĆ: Tri naučnice krče put damama u nauci

Lj.B.

25. 12. 2023. u 15:44

Dobitnice Nacionalnih priznanja "Za žene u nauci" za 2023. godinu su Ana S. Dobrota, Isidora Kešelj i Milica Radaković, a nagrade im je dodelila ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović, koja je istakla da je za 13 godina nagrađeno 38 žena u ukupnom iznosu od 20 miliona dinara, a kako je istakla, cilj tih novčanih nagrada je da nastave da se bave istraživačkim radom.

vlada srbije

Dobitnice nagrada istakle su da im ova priznanja mnogo znače.

"Nagrada mi je jak vetar u leđa i ogromna motivacija. Drago mi je da postoje ove inicijative i da daju značaj važni stvarima. Ministarstvo nam pruža podršku. Usavršavala sam se na međunarodnim institutima, ali ovde radim", rekla je Ana Dobrota, doktor fizičkohemijskih nauka na Fakultetu za fizičku hemiju u Beogradu.

Isidora Kešelj je docent za užu naučnu oblast Fiziologija životinja na Departmanu za biologiju i ekologiju Prirodno-matematičkog fakulteta , a njen rad se bazira na pronalaženju rešenje za mušku neplodnost.

"Naš fokus su muškarci i bavimo se lečenjem muške neplodnosti. Želimo da vidimo kako to može da se reši i u ovome nam pomaže država. Projekte koje sprovodimo takođe pomaže država. U svetu nauke, žene imaju svoje mesto. U Srbiji nas ima dosta", dodala je ona.

Milica Radaković radi na Priorodno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu, a bavi se istraživanjem promene klime i životne sredine, a ova nagrada doprineće da usavrši svoj rad.

"Nagrada mi mnogo znači i doprinosi da još više širim svoje znanje o nauci i svojim rezultatima. Naučnice u svetu koje se bave sličnim istraživanjima žive u Srbiji odlično. Imamo uslove za istraživanje i projekte", rekla je ona.

Predsednik Komisije Republike Srbije za saradnju sa Uneskom Goran Milašinović rekao je da ovaj program postoji već 15 godina i dodao da će ove godine tri mlade naučnice dobiti priliku da iskoriste sredstva za usavršavanje na prestižnim institicijama.

Dodao je da nauka neće zaustaviti ratove i agresiju, ali da predstavlja alternativu i put gde će pobediti vrline i zbog toga je nephodan proaktivan pristup.

"Potrebno je da se žene osnaže, da se omogući vidljivost naučnicama, da se što više devojaka i devojčica bavi naukom", istakao je on.

Žene na čelu 11 instituta

Ministarka Jelena Begović je istakla da su 33,3 odsto naučnika žene, a samo četiri odsto su dobitnice Nobelovih nagrada.

"U Evropi je 18 odsto žena na visokim akademskim pozicijama, u Srbiji to nije slučaj. Treba da budemo ponosni jer 50 odsto studenata u Srbiji su žene, 50 odsto su doktori nauka, a od 11 instituta u okviru Beogradskog, devet vode žene", naglasila je Begovićeva.

Kroz ovaj program naučnice dobijaju sredstva za realizaciju svojih istraživačkih projekata - po 5.000 evra.

Ministarka Jelena Begović je istakla da su naučnice iz Srbije dobitnice prestižnih nagrada u svetu.

"Do sada je u okviru ovog program za 13 godina nagrađeno 38 žena. Ove godine tri mlade naučnice. Želim da im ovo bude sjajan početak karijere, da budu žene na koje ćemo se ugledati i koje ćemo promovisati, kao nešto u šta treba ulagati, što ima veliki doprinos za naše društvo i šta treba da negujemo. Sigurna sam da je ovo samo početak njihovih karijera i da ćemo još pričati i čuti o njima", istakla je ona.

Pogledajte više