SNEG NA PLANINAMA U SRBIJI: Goč bez struje, zabrana kretanja za teretnjake od Užica do Nove Varoši (VIDEO)

Novosti onlajn

25. 11. 2023. u 10:50

U BRDSKIM i planinskim predelima došlo je do povećanja snežnog pokrivača. U mestu Rudno, na obroncima Golije, napadalo je do 20 centimetara snega. Sneg visine 30 centimetara i na Goču, gde zbog kvarova na dalekovodima sa vrnjačke i kraljevačke strane nema struje.

Foto Tanjug/AP

Sneg koji je na Kopaoniku počeo da pada sinoć, od 23 časa, dostigao je 16 centimetara visine. Ovoga jutra izmereno je 5 centimetara, vidljivost je 600 metara i duva severoistočni vetar.

Niske temperature pogodovale su proizvodnji veštačkog snega pa su noćas aktivirani i tipovi za veštačko osnežavanje glavnih staza u centru skijališta.

Nivo reka je ispod granice redovne odbrane od poplava i pored kiše koja u tom kraju pada 36 sati.

Zbog snega uvedena zabrana kretanja teretnjaka od Užica do Nove Varoši

Zbog obilnog snega koji je napadao tokom noći na teritoriji Zlatiborskog okruga uvedena je zabrana kretanja teretnog saobraćaja od Užica do Nove Varoši.

- Angažovali smo tešku mehanizaciju koja je tokom čitave noći čistila magistralni put ka graničnom prelazu Gostun. Pored trinaest kamiona dodatno je uključen i grejder koji se borio sa snežnim nanosima na Zlatiboru - rekao je Alen Mušanović iz sektora održavanja puteva u firmi Putevi Užice.

On je dodao da je u saradnji sa saobraćajnom policijom uvedena zabrana kretanja teretnih vozila na putevima IB 23 reda, od Užica ka Novoj Varoš i preko prevoja Kadinjača koji se nastavlja dalje ka Bajinoj Bašti.

Sneg se zadržao u gradovima i na području do 700 metara nadmorske visine, a na planinama ga ima i preko 15 centimetara.

Narandžasti meteo-alarm, koji označava opasno vreme, na snazi je u jugozapadnoj, istočnoj i jugoistočnoj Srbiji, kao i na Kosovu i Metohiji.

Potreban oprez u vožnji

Kolovozi su vlažni, snega ima mestimično u raskvašenom stanju do 5 centimetara na teritoriji Ivanjice, Kruševca, Novog Pazara, Užica, Požege, Valjeva, Zaječara, Kragujevca i Mačve, pa se preporučuje oprezna vožnja, saopštilo je jutros Javno preduzeće Putevi Srbije.

Zabrane za šlepere i kamione sa prikolicom su na snazi na sledećim putnim pravcima:
I B-23 Uzići - Užice - Čajetina - Nova Varoš - Prijepolje - državna granica sa CG (granični prelaz Gostun), preko Borove glave i I B-28 Okletac - Rogačica - Kostojevići - Dub - Dubci - Užice.

Zbog najavljenih niskih temperatura u jutarnjim i večernjim satima postoji mogućnost pojave mestimične poledice, pogotovo na deonicama koje se prostiru duž rečnih tokova, kotlina i klisura, kao i na putnim objektima.

Postoji mogućnost pojave magle na putevima, pogotovo na deonicama koje se prostiru duž rečnih tokova, kotlina i klisura, kao i na putnim objektima preko reka.

JP Putevi Srbije savetuje vozačima da bez zimske opreme i lanaca ne kreću na put, a ukoliko se odluče na putovanje, treba da voze oprezno i pažljivo.

Putevi Srbije apeluju da vozači prilagode brzinu kretanja uslovima na putu i savetuju maksimalan oprez u vožnji.

BONUS VIDEO: ZBOG OPASNOSTI OD POPLAVA - Uvedena vanredna situacija u četiri prijepoljske mesne zajednice

(Sputnjik)

Pogledajte više