OBELEŽEN DAN GRADA SMEDEREVA: Grad bogate prošlosti, danas je simbol jedinstva, rasta i prosperiteta

Novosti online 21. 11. 2023. u 12:46

U DOMU kulture u Smederevu svečanim prijemom obeležen je Dan grada Smedereva kao podsećanje na Aranđelovdan 1805. godine, kada je turski zapovednik dizdar Muharem Guša predao ključeve drevne tvrđave vođi srpskih ustanika, voždu Karađorđu.

Foto: N. Živanović

Okupljenima se na svečanosti obratila Jasmina Vojinović, predsednica GO Srpske napredne stranke u Smederevu, a nakon čega je prikazan dokumentarni film o tom gradu.

- Danas smo se okupili u svečanoj atmosferi kako bismo proslavili Dan našeg voljenog grada Smedereva. Ova svečanost nije samo prilika da se setimo bogate istorije i tradicije našeg grada već i da istaknemo dostignuća koja smo postigli zajedno kao zajednica. Smederevo, grad koji s ponosom nosi epitet kulturnog i istorijskog centra, danas slavi svoj dan, s velikim entuzijazmom i s ljubavlju prema svim svojim sugrađanima. Grad bogate prošlosti, čiji su zidovi bili svedoci mnogih istorijskih događaja, i danas je simbol jedinstva, rasta i prosperiteta. Ova svečanost je prilika da se zahvalimo svim pojedincima, institucijama i organizacijama koji čine srce naše zajednice. Njihov trud i posvećenost i ljubav prema Smederevu doprinose našem zajedničkom uspehu. Zahvaljujem se i svim građanima koji svakodnevno doprinose da naš grad bude posebno mesto za život - rekla je ona i dodala:

- Gledamo u budućnost s ponosom na nove infrastrukturne projekte, kulturne manifestacije, sportske uspehe i inicijative koje će ojačati našu zajednicu. Nastavljamo da gradimo mostove između generacija, negujemo kreativnost i podržavamo razvoj obrazovanja jer verujemo da su obrazovanje i kultura temelji budućnosti.

Srećan Dan grada Smedereva


Boban Rajić, vlasnik "Večernjih novosti" i "Politike", čestitao je građanima i rukovodstvu grada Smedereva ovaj dan:

- Rukovodstvu grada Smedereva i svim građanima čestitam sa ponosom Dan grada Smedereva, sa željom da u periodu ispred nas zajedno stvorimo još bolje uslove za sve privrednike, ali i za sve građane našeg lepog grada, kao i  kvalitetnije životne uslove.

Planirani projekti su ključni za održivi i uravnoteženi razvoj grada Smedereva. Važno je imati pristup kako bi se omogućilo da projekti zadovoljavaju potrebe sadašnjih i budućih generacija naših građana. Konkretni projekti čine srž našeg plana. Ovi projekti nisu samo investicije u infrastrukturu već i u naše građane, njihove živote i njihovu budućnost, navela je Vojinovićeva.

Za naredni period u planu je realizacija sledećih infrastrukturnih projekata:

  • izgradnja vodovodne i kanalizacione mreže i objekata za Moravski sistem vodosnabdevanja
  • rezervoari i cevovodi za snabdevanje vodom i izgradnja kanalizacionih sistema za naselja na moravskom pravcu
  • konverzija kotlarnica naselja Miloje Đaka i Paposovac
  • rekonstrukcija Đorđeve ulice u Smederevu
  • izgradnja vakuumske kanalizacije u industrijskoj zoni u Smederevu
  • postrojenje za preradu otpadnih voda, izgradnja i izrada tehničke dokumentacije
  • projekat sanacije i rekultivacije nesanitarne deponije, komunalnog otpada Vodominsko polje
  • asfaltiranje ulica u gradskim i seoskim ulicama

- Naši ciljevi su jasni. Želimo da podstaknemo privredni rast stvaranjem povoljnog okruženja za poslovanje. Pritom ćemo, kao što sam navela, u još većoj meri ulagati u modernizaciju i unapređenje infrastrukture, obrazovanja, kulture, turizma, sporta i poboljšavati kvalitet života građana. Danas, na Dan grada, prilika je da se podsetimo vrednosti i solidarnosti, uzajamnog poštovanja i ljubavi prema našem gradu. Neka ovaj dan bude podstrek da nastavimo zajedno da gradimo bolju budućnost za sve nas. Nek naše srce bude ispunjeno ponosom jer pripadamo gradu Smederevu, mestu koje odiše tradicijom, ali istovremeno hrabro korača prema budućnosti - zaključila je Vojinovićeva.

Pogledajte više