SRBIJA IMA STRATEGIJU: Obeležen Svetski dan sećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda

V. N.

20. 11. 2023. u 09:40

IZLOŽBA fotografija pod nazivom "Tačka prekida - Život pre i posle saobraćajne nezgode" organizovana je juče u Narodnoj skupštini Srbije povodom obeležavanja Svetskog dana sećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda.

Foto n. Fifić

V. d. direktora Agencije za bezbednost saobraćaja Branko Stamatović je istakao da je ovaj dan posvećen stradalim i povređenim ljudima u saobraćajnim nezgodama, kao i radnicima hitnih službi koji prvi izađu na teren.

Stamatović je podsetio da je u Srbiji, radi unapređenja bezbednosti saobraćaja, doneta Nacionalna strategija bezbednosti saobraćaja.

- Nacionalna strategija bezbednosti saobraćaja je usvojila viziju nula stradalih u saobraćajnim nezgodama i to je nešto što nas bodri i što će nas bodriti u narednim godinama - istakao je Stamatović.

On je dodao da je potrebno da se uključi svaki pojedinac kako bi se unapredila bezbednost saobraćaja u Srbiji.

- Jedino koordinisanim radom svih institucija u Srbiji možemo doći do zajedničkog cilja, naša ambicija je da do 2030. godine budemo među 10 najbezbednijih zemalja Evrope po pitanju bezbednosti saobraćaja - naveo je Stamatović.

Zamenik predsednika Odbora za odbranu i unutrašnje poslove Aleksandar Marković rekao je:

- Svaki izgubljeni život predstavlja nesaglediv gubitak i zato danas stojimo zajedno ovde, obeležavajući ovaj dan kako bismo istakli važnost bezbednosti u saobraćaju i rešili se svih pojavnih formi nesavesnog ponašanja na putevima.

Slaviša Lakićević, Branko Stamatović, Foto D. Milovanović/Tanjug

Naveo je da tragedije u saobraćaju ne poznaju granice i pogađaju ljude različitih uzrasta, polova, različitog socijalnog statusa.

- Na sve ovo podsećaju nas statistike i brojke, ali još više i ljudske priče koje stoje iza njih - istakao je Marković.

Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević naveo je da je od početka ove godine, u saobraćajnim nezgodama stradalo desetoro dece, dok je 122 njih povređeno.

- Uprkos navedenim podacima i dalje smo kao društvo skloni da potcenjujemo opasnost i rizike učešća u saobraćaju i da svoju bezbednost u saobraćaju smatramo zagarantovanom - ocenio je Lakićević.

Istakao je da će MUP i Uprava saobraćajne policije dati maksimalne napore da očuvaju povoljno stanje bezbednosti saobraćaja, kao i da ga unaprede.

- Prošle godine saobraćajna policija je podnela 1.352.000 saobraćajnih prekršaja.

Većina tih prekršaja direktno je ugrožavala bezbednost svih učesnika u saobraćaju, tri glavna su vožnja pod dejstvom alkohola, psihoaktivnih supstanci i prekoračenje brzine kretanja - naveo je Lakićević.

Sećanje na stradale svakog dana

PREDSTAVNICA Udruženja roditelja stradale dece u saobraćaju Verica Vitorović je rekla da je za porodice koje su izgubile decu u saobraćajnim nezgodama, svaki dan sećanje na stradale.

- Ovo je dan sećanja na sve ljude i svu decu koji su život izgubili nepravedno i bez razloga. To je dan kada se sećamo da je nečijom tuđom krivicom i bahatim ponašanjem neko izgubio život - ukazala je Vitorovićeva.

Pogledajte više