ŽENU SPASILA HRABROST LEKARA: U UKCS prvi put u Srbiji na pacijentkinji sa karcinomom pankreasa primenjena APPELBY metoda

V. N.

10. 11. 2023. u 07:00

ŽENI oboleloj od karcinoma pankreasa, lekari Urgentnog centra Univerzitetskog kliničkog centra Srbije (UKCS) spasili su život primenom ekstremno zahtevne APPELBY procedure, koja je sada prvi put izvedena u našoj zemlji, a inače se radi u vrlo malom broju svetskih centara.

Uspeh Doktor Miloš Bracanović sa pacijentkinjom M. S. Foto privatna arhiva

Pacijentkinja M. S. (57) iz unutrašnjosti Srbije zahvatu je podvrgnuta pre dve nedelje, a kako se dobro oporavila danas će biti otpuštena iz bolnice.

Njoj je pored karcinoma pankreasa izvađeno i nekoliko abdominalnih organa, a sama procedura APPELBY je, između ostalog, specifična i po tome što podrazumeva i rekonstrukciju glavne crevne vene.

Veoma kompleksnu proceduru izveo je multidisciplinarni tim predvođen hirurgom dr Milošem Bracanovićem, a u kojem su bili i prof. dr Nenad Ivančević, dr Nenad Jakovljević, dr Jelena Mitrović, dr Mateja Petrović, radiolozi Bora Lukić, Jelica Vukmirović, Tijana Tomić i anesteziolozi Nataša Pavlović, Milena Kekić i Ivan Stoimirov.

Doktor Miloš Bracanović rekao je da je operacija APPELBY, izazov i za svetske centre, a za njega lično najveći uspeh je što se pacijentkinja dobro oseća i odlazi kući.

- U hiruriškom smislu APPELBY procedura je ekstremno zahtevna i kompleksna, a za ishod i uspeh bitno je da je pacijent prošao bez komplikacija. Radi se o proceduri lečenja uznapredovalih karcinoma pankreasa kod kojih je došlo do infiltracije glavnog arterijskog stabla koje snabdeva krvlju jetru, želudac, pankeras i slezinu. Tokom ove operacije odstranjuje se tumor pankreasa u celosti, sa najvećim delom abdominalnih organa odnosno skoro celim želucem, pankreasom, slezinom i arterijskim stablom, uz odstranjivanje pripadajućih limfnih čvorova i rekonstrukciju glavne crevne vene - objašnjava dr Bracanović.

Foto privatna arhiva

Ovako složene operacije, prema njegovim rečima, izvode se u visokospecijalizovanim centrima jer su radiološka procena, stručan hirurški i anesteziološki tim presudni za uspešan ishod.

- Preoperativno, sa kolegama sa radiologije urađena je adekvatna procena i priprema koja je doprinela da operacija prođe bez komplikacije. Najčešće komplikacije ove procedure su "otkazivanje" jetre, krvarenje, ali i popuštanja anastomoze koja se pravi između creva i malog preostalog dela želuca. U tom smislu, anesteziološki tim i intenzivna nega su u postoperativnom periodu značajno doprineli da pacijentkinja bude otpuštenja kući bez ikakvih komplikacija - objašnjava dr Bracanović.

Sve počelo bolovima

PacijentkinjA je bolest otkrila nakon epizode jakih bolova u stomaku, nakon čega je na kompjuterizovovanoj tomografiji (CT) dijagnostikovan tumor pankreasa. Iz regionalnog zdravstvenog centra poslata je u UKCS, a svojoj kući vraća se bez bolova. Ne samo da joj je spasen i produžen i život, već je u potpunosti povratila kvalitet života bez ikakvih bolova.

Pogledajte više