SVET BEZ ETIKE: Milorad Vukašinović povodom pet godina od smrti profesorke Smilje Avramov (VIDEO)

J. S. 01. 11. 2023. u 21:13

NAJNOVIJE predavanje publiciste i novinara Milorada Vukašinovića posvećeno je izuzetnoj ličnosti dr Smilji Avramov (Pakrac, 15. februar 1918 — Beograd, 2. oktobar 2018), ekspertu za međunarodno pravo i jednoj od naših najvećih intelektualki dvadesetog veka. Bila je univerzitetska profesorka međunarodnog prava, predsednica svetskog udruženja pravnika i dobitnica najvećih crkvenih i državnih priznanja u našoj zemlji.

KCNS

Vukašinović ističe dva povoda za ovo predavanje. Prvi je pet godina od smrti profesorke Avramov a drugi - dvadesetdvogodišnjica intervjua koji je Vukašinović vodio s uvaženom profesorkom i na koji je veoma ponosan, s obzirom na to da je ona nije često komunicirala s medijima, iako su njeni nastupi uvek privlačili veliku pažnju i bili predmet ozbiljnih analiza.

Govoreći o stvaralaštvu gospođe Avramov, čija je vrednost neosporno velika, Vukašinović je podsetio na njena istraživanja zločina u NDH, kao i zločina u Jasenovcu gde uočavamo i ličnu vezu jer je njen otac stradao u ovom logoru. Bila je oštar kritičar rada Haškog tribunala.

Naposletku, ističe Vukašinović, u svojoj kapitalnoj studiji Postherojski rat Zapada protiv Jugoslavije (1997) ugledna profesorka je snažnim argumentima dokazivala stanovište o razaranju SFRJ kao zajedničkom zločinačkom poduhvatu Zapada i secesionista u jugoslovenskim republikama.

Predavanje novinara i publiciste Milorada Vukašinovića „Svet bez etike” može se pogledati na Jutjub kanalu Kulturnog centra Novog Sada.

Pogledajte više