OBJAVLJIVALI SLIKE PREVARANATA UZ DETALJAN OPIS: Kako se policija u Vršcu pre više od veka razračunavala sa kriminalcima

Jelena J. Baljak 30. 10. 2023. u 17:17

OTKAKO je sveta i veka, bilo je i kriminala. Policija se na razne načine borila sa prevarantima, razbojnicima i zločincima. Pre više od sto godina, recimo, uopšte im nije krila identitet. Naprotiv, objavljivala je njihove slike uz detaljan lični opis, kako bi građane upozorila na njihovo prisustvo.

Foto: Udruženje "Feliks Mileker"

Tako iz „Policijskog glasnika“, objavljenog 1897. godine, saznajamo da je izvesni Stevan Ribarov, star 41 godinu, iz Vršca bio rasturač lažnih novčanica.

Opisan je kao omalen i pun i da žmirka očima.

-Izgleda je ozbiljnog, a odeven kicoški. Dva puta je osuđivan za pravljenje i rasturanje lažnih srpskih i austrijskih novčanica. Ovaj „zanat“ strašno je zavoleo, jer njime „zarađuje“ što ono vele: „lebac bez motike“ – zapisano je u „Policijskom glasniku“.

Foto: Udruženje "Feliks Mileker"

Isečak iz "Policijskog glasnika" iz 1897. godine

Policija je sumnjala da se on tim poslom i dalje bavio „negde u tišini i skriven ispred pogleda policijskih agenata“.

-Živi stalno u Vršcu, gde mu je i familija, ali vole često i nas da poseti. Skrećemo pažnju svakome, a naročito trgovcima i menjačima, na ovakoga falsifikatora, da im pod prave novčanice ne podmetne lažne. On je veoma uglađen; ponaša se tako, kao da je kakav trgovac, a time hoće da otkloni sumnju sa sebe – stoji dalje u glasniku, uz konstataciju da su „ovakvi ljudi isto tako opasni za društvo kao i razbojnici“.

Pogledajte više