OTVORENO PISMO UDRUŽENJA SUDIJA I TUŽILACA SRBIJE: Nož u leđa tužilačkoj organizaciji ne može zariti bilo ko

Novosti online 08. 10. 2023. u 19:28

UDRUŽENjE sudija i tužilaca Srbije poslalo je otvoreno pismo Goranu Iliću javnom tužiocu Vrhovnog javnog tužilaštva. Pismo prenosimo u celosti.

Foto Shutterstock

"Poštovani gospodine Gorane Iliću,

Udruženje sudija i tužilaca Srbije (UST) i pored najbolje namere, ne može da shvati i prihvati da ponovo od sebe pravite žrtvu pred opozicionim medijima, zbog jedne prijave Etičkom odboru Visokog saveta tužilaštva, umišljajući da je neko opsednut Vama.

Vidite, poznato je da se retko pojavljujete u javnosti, po pravilu sami ili okruženi istomišljenicima, te da su Vaši javni nastupi u tom smislu posebni i dragoceni, utoliko što svako Vaše pojavljivanje predstavlja deo određene agende. U konkretnom slučaju, to je postupak protiv okr. Milana Radoičića, koji je vrlo brzo dobio svoju političku komponentu i preti da ostavi posledice i u međunarodnim krugovima.

Tada na scenu stupate Vi. Potrebno je da neko brzo i efikasno dovede u sumnju postupanje tužilačke organizacije i pravosudnih organa, kako bi svaka tužilačka i sudska odluka sutra ostala pod velom sumnje koji navlačite lično Vi – ''...to je taj opšti stav javnosti da tužilaštvo nije samostalno...utisak o nesamostalnosti je naročito povezan sa politički osetljivim predmetima...znači predmetima kakav je predmet, postupak koji se vodi protiv gospodina Radoičića...to znači da će ta sumnja o nesamostalnosti institucija pravosudnih u Srbiji pratiti čitav tok ovog postupka''.

Iako nemate nikakva saznanja o toku postupka, iako je postupak u fazi istrage, iako nemate bilo kakve ingerencije nad pravosudnim institucijama u Srbiji, potrebno je da neko unapred ospori svaku odluku, sudsku ili tužilačku, usput koristeći priliku da iznese po koju neistinu o tužilačkoj organizaciji i Nenadu Stefanoviću, na opšte oduševljenje par tabloida koji će dalje plasirati i eksploatisati Vašu izjavu.

Prethodno je Vaš alter ego, u vidu Predraga Milovanovića, pokušao nešto slično, nevešto se pitajući kako je nadležno Više javno tužilaštvo u Beogradu, kada se događaj odigrao na teritoriji Kosova i Metohije. Nije ta izjava imala puni efekat, to je učinio čisto da malo uzburka javnost i otvori vrata za Vaš grandiozni nastup. Ipak, nije Predrag Milovanović Vaš kalibar. Kada je potrebno zariti nož u leđa tužilačke organizacije, uniziti je i unapred osporiti svaku njenu odluku, to mora učiniti neko iz njenog samog vrha, neko dovoljno blizu da udari sa leđa, a to ste upravo Vi.

Ne mislimo zbog toga ništa loše o Vama. Znamo da Vas na to obavezuje više od pola miliona eura koje je Vaše strukovno udruženje dobilo u vidu donacija u poslednjih 6 godina. Znamo i da ne smete da kažete od koga ste novac dobili, čak to više i ne tražimo od Vas, sigurno ste primetili. Jednostavno, kolegijalno Vam kažemo, da znate za ubuduće – Vaš nastup zapravo svi željno čekaju. Jedni da vide za šta su dali novac, drugi da vide za šta Vam je dat novac.

Naravno da ste izjavom morali da neosnovano napadnete tužilačku organizaciju i naravno da ste u tome preterali. Sasvim je logično da se to desi kada komentarišete nešto o čemu nemate nikakva saznanja, indiciju, niti dokaz, a prosto morate javno da kažete ono što se od Vas očekuje. Kada je već tako, zašto se onda čudite što je podneta inicijativa Etičkom odboru?

Jedino što čudi je to da niko osim Nenada Stefanovića ne sme javno da progovori o tome šta ste uradili i obrati se nadležnim tužilačkim organima. Pomalo doduše čudi i da ste spali na to da Vas u vapaju podrže samo dve tkz. ''Laure'', sa kojima Vas povezuju mržnja prema Stefanoviću i očaj što su tužilačke instance našle da nije odgovoran ni za jednu od sramnih otužbi, za koje ste ga tako rado i unapred u javnosti osudili. Kada bolje razmislimo, zapravo nas više ništa i ne čudi.

Do Vašeg sledećeg nastupa.

S poštovanjem,

UDRUŽENjE SUDIJA I TUŽILACA SRBIJE"

Pogledajte više