DA I GLUVI I NAGLUVI MOGU DA SE OBRATE POLICIJI: U Novom sadu predstavljen projekat "Bezbedni u svetu tišine"

Lj.P.

03. 10. 2023. u 15:50

U NOVOM SADU, gluve i nagluve osobe od danas, kada se nađu u bilo kakvom bezbednosnom problemu, mogu da se obrate policiji, slanjem SMS poruke na broj telefona 066/88-93-227.

FOTO : Lj.P.

To im je omogućio projekat Saveza gluvih i nagluvih Vojvodine i Policijske uprave Novi Sad "Bezbedni i u tišini", čiji je cilj da ovim osobama omogući da, u slučaju kada im zatreba pomoć policije, da mogu da im se obrate.

Cilj projekta je je da se podigne nivo bbezbednosti osoba oštećenog sluha, unapređenje komunikacije sa njima i motivisanje da bezbednosno interesantne događaje prijavljuju policijskim službenicima.

U tu svrhu, Policijska uprava u Novom sadu je odredila poseban, gore pomenuti broj telefona, putem kojeg će osobe oštećenog sluha, SMS porukama, moći da se obrate policiji, u slučaju bilo kakvog bezbednosnog problema.

Govoreći o značaju ovog projekta,  Jadranka Raletić, sekretar Saveza gluvih i nagluvih Vojvodine, kazala je Savez gluvih i nagluvih  ranije održavao obuke za policajce na znakovnom jeziku, ali i za zaposlene u vatrogasnoj brigadi i Hitnoj pomoći.

- Planiramo i dalje da nastavimo saradnju, tako da će gluve i nagluve osobe kada su u  nekim problemima, SMS porukom mogu obratiti i tražiti pomoć - kazala je Raletić.

Sanja Golubski iz Policijske uprave Novi Sad, predočila je da je  gluve i nagluve osobe u SMS poruci prilikom prijave događaja  treba da navedu ime i prezime pošiljaoca, opis događaja i lokaciju događaja koji se prijavljuje. Policajac koji primi poruku će im odgovoriti.

Puetn SMS poruke, gluve i nagluve osobe mogu da prijave krivična dela: krađe, razbojništva, iznude, ucene, nasilnička ponašanja, nasilje u porodici i slično. Takođe, mogu da prijave i prekršaje  nasilja, pretnje ili ntuče, nepristojnoi drsko i bezobzirno ponašanje, prosjačenje i drugo.

Pogledajte više