PREMINUO AKADEMIK FEDOR HERBUT: Vest o smrti saopštila Srpska akademija nauka i umetnosti

Lj.B.

27. 09. 2023. u 15:19

Srpska akademija nauka i umetnosti saopštila je da je preminuo akademik, njen član Fedor Herbut. Bio je jedan od naših najistaknutijih stručnjaka u oblasti teorijske fizike, međunarodno priznat po svojim izuzetnim naučnim dostignućima iz oblasti kvantne teorije informacije i kvantne mehanike.

sanu

Za dopisnog člana Odeljenja za matematiku, fiziku i geo-nauke SANU izabran je 1988, a za redovnog 2003. godine. U okviru SANU bio je predsednik Odbora za fiziku i meteorologiju Odeljenja za matematiku, fiziku i geo-nauke, predsednik Odseka za fiziku, kao i rukovodilac naučnog projekta „Statističnost i kauzalnost u kvantnoj mehanici“.

Njegova bogata naučna bibliografija sadrži preko 100 naučnih radova objavljenih u stručnim domaćim i međunarodnim časopisima, veliki broj naučnih studija i nekoliko udžbenika, među kojima se izdvajaju Kvantna mehanika za istraživače I i II, koji su svojim vizionarskim sadržajem i obuhvatnošću postali jedna od najznačajnijih naučnih publikacija na našem jeziku, udarivši temelj Beogradske škole kvantne mehanike.

Bio je stalni član Međunarodnog udruženja matematičkih fizičara (International Association of Mathematical Physicists), kao i Izdavačkog saveta domaćeg naučnog časopisa Sveske fizičkih nauka SFIN.

Pogledajte više