Ulaganje u obrazovanje i kadrove jača društvo i privredu (FOTO/VIDEO)

Tanjug/PKS

15. 09. 2023. u 19:50

U PRIVREDNOJ komori Srbije (PKS) održana je konferencija „Pet godina izazova, posvećenosti i uspeha Agencije za kvalifikacije“ na kojoj su predstavljeni dosadašnji rezultati i aktivnosti ove institucije, kao i planovi i ciljevi u narednom periodu u svetlu razvoja obrazovanja kao prioritetne oblasti za jačanje društva i privrede.

Foto: Privredna komora Srbije

Skup u PKS okupio je najviše predstavnike zakonodavne i izvršne vlasti, naučne i poslovne zajednice, eksperte u oblasti obrazovanja. 

Za pet godina, Agencija za kvalifikacije dobila je oko 22.000 zahteva za priznavanje stranih školskih isprava, a izdala je oko 19.800 rešenja o priznavanju diploma, rekao je direktor Časlav Mitrović. „Posebno u proteklih godinu dana bio je veliki priliv stranih državljana, ali i naših koji se vraćaju da rade u Srbiji. Napravili smo sistem da ovi zahtevi mogu da se podnose elektronski”, rekao je direktor.

- Izradili smo po novoj metodologiji oko 110 standarda kvalifikacija i nastavljamo dalje da ih radimo za visoko obrazovanje. Vodimo registar kvalifikacija i u njega je uneto oko 4.600 domaćih kvalifikacija, od čega je oko 1.500 kvalifikacija koje su trenutno aktivne, odnosno još mogu da se stiču na teritoriji Srbije - istakao je Mitrović.

Foto: Privredna komora Srbije

 

Kada je reč o registru javno priznatih organizatora obrazovanja odraslih, u Srbiji ima oko 150 organizatora sa oko 350 programa, a Agencija učestvuje i u priznavanju prethodnog učenja i bavi se i karijernim vođenjem i savetovanjem mladih, rekao je direktor, predstavljajući aktivnosti Agencije. 

Skupština Srbije će, zajedno sa Agencijom za kvalifikacije, raditi na ostvarenju ciljeva, a jedan od njih, koji je i među prioritetima državne politike, jeste da mlade obrazovane ljude koji su otišli u inostranstvo vratimo kući, poručuje predsednik parlamenta Vladimir Orlić.

Paralelno sa povratkom onih koji su otišli radićemo i na tome da se stvore uslovi da mladi koji završavaju školovanje u Srbiji ostanu u svojoj zemlji, dodao je Orlić.  Ističe da je neophodno stalno usavršavanje kvaliteta formalnog i neformalnog obrazovanja jer na taj način imamo uspešnije i zadovoljnije ljude koji doprinose  razvoju društva. Skupština Srbije će nastaviti da podržava aktivnosti Agencija za kvalifikacije, kako bismo povezali svet obrazovanja i svet rada, rekao je predsednik parlamenta.

Marijana Dukić Mijatović, državna sekretarka u Ministarstvu prosvete podsetila je nedavno usvojen set zakona čija će primena unaprediti rad Agencije za kvalifikacije. U narednom periodu očekuje se i donošenje preostalog paketa prosvetnih zakona, najavila je državna sekretarka.  

Savetnik predsednice Vlade Srbije i državni sekretar Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Vukašin Grozdić istakao je kao posebno važno smanjenje rokova za priznavanje diploma naših ljudi koji se vraćaju iz inostranstva. „Diplome onih sa liste 500 najboljih univerziteta sada se priznaju u roku od sedam dana, a često i za samo dva-tri dana. Rok za priznavanje drugih diploma je 60 dana i to pokazuje da mi imamo sistem koji može da prepozna kvalifikacije iz inostranstva i da ljudima koji ih imaju omogući da rade na našem tržištu I pomognu našoj ekonomiji“, rekao je on.

Rukovodilac Centra za edukaciju i dualno obrazovanje PKS Mirjana Kovačević objašnjava da je najčešći uzrok strukturne nezaposlenosti brži tehnološki napredak privrede u odnosu na promene koje se čine u obrazovnoim sistemu i da je potrebno da se radi još brže na usklađivanju potreba tržišta rada sa promenama u obrazovnom sektoru. Istakla je da PKS dobro sarađuje sa Agencijom za kvalifikacije i navela da je veće uvažavanje mišljenja privrede u izradi standarda kvalifikacija počelo razvojem dualnog obrazovanja. Ukazala je da neophodno inoviranje postojećih kvalifikacija uvođenjem digitalnih kompetencija u skladu sa potrebama privrede, razvoj kvalifikacija od značaja za razvoj zelene ekonomije.

Foto: Privredna komora Srbije

 

O istorijatu i razvoju obrazovanja u sektoru policije govorio je Željko Brkić, državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije, a o važnosti razvoja modela dualnog obrazovanja Gabrijela Grujić, direktorka Kancelarije za dualno obrazovanje i Nacionalni okvir kvalifikacija koja se obratila putem video linka. O ulozi i važnosti Agencije za kvalifikacije u srpskom obrazovnom sistemu govorili su i Dejan Filipović, prorektor za nastavu Beogradskog univerziteta i Branko Božić predsednik Upravnog odbora Agencije. Održani su paneli na kojima se diskutovalo o izazovima primene Nacionalnog okvira kvalifikacija, važnosti celoživotnog učenja i usklađenosti sa privrednim razvojem Srbije, zakonodavnoj regulativi i drugim temama važnim za rad Agencije.

Foto: Privredna komora Srbije

 

Agencija za kvalifikacije osnovana je 2018. godine kako bi se uspostavio jedinstven i funkcionalan sistem kvalifikacija i da bi se unapređivala relevantnost sistema kvalifikacija u skladu sa potrebama privrede, naučno-tehnološkog razvoja i društva u celini. Među ključnim zadacima Agencije su priznavanje stranih školskih isprava, davanje odobrenja organizacijama za sticanje statusa javno priznatih organizatora obrazovanja odraslih, kao i povezivanje Nacionalnog okvira kvalifikacija Srbije (NOKS) sa Evropskim okvirom kvalifikacija. Agencija je uspostavila i vodi javno dostupan registar NOKS koji sadrži pregled svih kvalifikacija koje se stiču u Srbiji bilo kroz formalno bilo kroz neformalno obrazovanje ili priznavanje prethodnog učenja.

Pogledajte više