HOĆE DA IM PRIZNAJU STRANE GEJ BRAKOVE: Uoči parade ponosa zakazane za sutra u Beogradu

D. Matović - Lj. Begenišić

08. 09. 2023. u 07:09

Ovogodišnja Parada ponosa zakazana je za sutra u Beogradu, a organizatori šetnje navode da je planirano da učesnici prajda u 16 sati prođu istom trasom kojom su šetali pre dve godine i 2019. godine.

Foto: M. Anđela

- Imali smo dva sastanka sa MUP-om. Dogovorili smo se da "prajd šetnja" ima istu trasu kao 2021. i 2019. i da krene i završi se u parku Manjež. To znači da bi se išlo Nemanjinom do zgrade Vlade, zatim Ulicom kneza Miloša, pa Kralja Milana ka Trgu Nikole Pašića i Narodnoj skupštini, a onda opet u Kneza Miloša nazad ka Manježu - naveo je Goran Miletić, direktor "Beograd Prajda".

Inače, ovih dana je organizacija "Gej-lezbijski info centar" uputila hitan apel za regulisanje priznavanja istopolnih partnerstava, vanbračnih i bračnih zajednica srpskih državljana sklopljenih u inostranstvu. Međutim, Biljana Pantić Pilja, šef naše delegacije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope za "Novosti", kaže da nije upoznata sa njihovom inicijativom.

- Mogu da traže šta hoće, ali zna se koji su naši važeći zakoni, a po njima se postupa. Nemam informaciju da postoji namera da se nešto slično usvaja - kaže Biljana Pantić Pilja.

Advokat Slobodan Ružić kaže za "Novosti" da vanbračne i bračne zajednice srpskih državljana koje su sklopljene van naše zemlje važe u inostranstvu, ali ne i kod nas.
- Kad se muškarac i žena venčaju u inostranstvu moraju da se upišu i u našu matičnu knjigu da bi njihov brak bio priznat u Srbiji. Matičar, međutim, ne može da istopolne partnere upiše u matičnu knjigu, jer zakonom nije predviđena ta mogućnost - kaže Ružić.
Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković izjavila je, ovih dana, da je za usvajanje Zakona o istopolnim zajednicama, kao i za svaki drugi zakon, potrebna politička volja, kao i da neke stvari ne mogu da se promene preko noći, jer bi u suprotnom izazvale "revolt".

Da kod nas ne postoji zakonska regulativa koja bi odobrila istopolne brakove istakao je i ministar za ljudska i manjinska prava Tomislav Žigmanov. On je istakao i da borba protiv stereotipa, predrasuda i diskriminacije nije trka na 100 metara, već maraton i zahteva upornost, dijalog i uvažavanje, čak i onda kada se ne slažemo.

Mi smo tradicionalno društvo

PREDSEDNIK Aleksandar Vučić nedavno je izjavio da Zakon o istopolnim zajednicama neće biti usvojen dok je on na čelu države, iako se premijerka Ana Brnabić zalaže za to. Tokom gostovanja u jednoj televizijskoj emisiji, Vučić je priznao da je on glavni krivac što u Srbiji nisu priznati istopolni brakovi:

- Ne smeta mi niko ko pripada LGBT populaciji.  Ali, mi smo tradicionalno društvo i dok sam predsednik - ne može. Jedino ako mi objasne pa mi se nešto promeni u glavi, ali suviše sam mator za takve promene.

Pogledajte više