SJAJNA VEST: Počinje obavezan skrining na SMA u porodilištima u Srbiji - Analiza je besplatna, radiće se na Biološkom fakultetu

Novosti onlajn

07. 09. 2023. u 13:41

ZA SVU novorođenu decu u svim porodilištima u Srbiji od 14. septembra o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje počinje obavezan skrining na retku bolest spinalnu mišićnu atrofiju.

Foto M. Anđela

Cilj uvođenja ovog skrininga odmah po rođenju jeste rana dijagnostika još u pre-simptomskoj fazi bolesti koja je od suštinskog značaja za ishod lečenja spinalne mišićne atrofije, a testiranjem po rođenju neće se više gubiti vreme na postavljanje dijagnoze.

Uzorak će se uzimati u porodilištima

Uzimanje uzoraka će se obavljati u svim porodilištima u Srbiji, dok će se analiza uzoraka raditi na Biološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu, čiji zaposleni u Centru za humanu molekularnu genetiku, imaju višedecenijsko iskustvo u molekularno-genetičkoj dijagnostici retkih bolesti, pre svega neuromišićnih i neurodegenerativnih, i adekvatno obrazovane ljudske kapacitete za obavljanje ovog skrininga.

Obavezni skrining za još tri bolesti

Testiranje na SMA nije jedini skrining koji se radi kod tek rođenih beba o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje. Obavezni skrining radi se još i za tri bolesti fenilketonuriju, hipotireozu i od 2021. godine za cističnu fibrozu.

Podsetimo, zahvaljujući upravo ovom skriningu malom Lavu Teodoroviću otkrivena je SMA, on je primio skupi lek zolgensmu, i sada se uspešno oporavlja.

Vučić: Država će na sebe preuzeti deo lečenja dece obolele od SMA

Podsećamo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je prilikom jednog od svojih obraćanja u julu da je doneta odluka da se svakom detetu na rođenju rade genski testovi i skrining za spinalnu mišićnu atrofiju.

Vučić je tada najavio da će testovi moći da se rade u svakom porodilištu u Srbiji od septembra i da će u ovo biće uloženo 62 miliona dinara.

Vučić je istakao i da je Srbija danas u pet zemalja u Evropi po nivou podrške različitim licima i deci za retke bolesti, da su uvedeni inovativni lekovi, ali da će i to biti ubrzano.

Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

Pogledajte više