NAJSTARIJA ŽRTVA IMALA 90 GODINA: Komemoracija povodom ubistva porodice Grubor u istorimenom hrvatskom selu 1995.

V.C.S.

25. 08. 2023. u 18:42

KOMEMORACIJA za šest srpskih civila, koje su na današnji dan, 25. avgusta 1995. godine, ubili pripadnici Antiterorističke jedinice (ATJ) Lučko, održana je u zaseoku Grubori kod sela Plavno, u organizaciji Srpskog narodnog vijeća (SNV) i Vijeća srpske nacionalne manjine Šibensko-kninske županije.

SNV

Tog 25. avgusta ubijeni su članovi porodice Grubor - Marija (90), Miloš (80), Jovan (73), Jovo (65), Milica (51) i Đuro Karanović (45). Iz SNV-a ističu da su neke žrtve ubijene hicima iz vatrenog oružja, neke zaklane, a neke zapaljene u vlastitim kućama.
Specijalni izaslanik predsednika Srbije za rešavanje pitanja nestalih sa Hrvatskom Veran Matić osvrnuo se na činjenicu da do danas niko nije odgovarao za te zločine.
- Treba prekinuti zavet ćutanja koji je karakterisao suđenje za ovaj zločin u Gruborima. U presudi piše "civili su ubijeni samo zato što su Srbi", "zgrade su paljene samo zato što u njima žive Srbi". Nekažnjeni šef jedinice koja je izvršila zločin, što je i sudski utvrđeno, ohrabren time što je izbegao pravdu, saborski zastupnik Željko Sačić, proteruje iz Sabora i Hrvatske Milorada Pupovca, zastupnika i predsednika Srpskog narodnog vijeća, sa istom retorikom mržnje - kazao je Matić i poručio da se nekažnjeni zločini uvek vraćaju i nanose zlo.

Arhiva

Grubori 1995.


Iz SNV-a podsećaju da je istraga o zločinu počela tek 2009. godine, a da su hrvatske vlasti taj zločin, ubrzo pošto se dogodio, zataškavale. Za ubistvo šest srpskih civila, 2010. godine optuženi su pripadnici ATJ Lučko Frano Drljo, Božo Krajina i Igor Beneta, ali su oslobođeni optužbi.
Potpredsednik Vlade Hrvatske Branko Bačić podsetio je da je 2021. godine doneta odluka o obnovi Grubora. Do sada je dovršeno 10 kuća, obnoviće se još dve, a za preostalih osam će biti izgrađene zamenske kuće. Do sada je u obnovu uloženo 11 miliona evra.

Pogledajte više