U LESKOVCU VEČERAS POČELA „ROŠTILJIJADA“: Sedam dana zabave u slavu čuvenih specijaliteta sa roštilja 

Igor Mitić 21. 08. 2023. u 23:09

U LESKOVCU je večeras otvoren 33. festival roštilja koji će trajati do 27. avgusta. Organizatori najavljuju bogat zabavni i prateći program kao i tradicionalna takmičenja za titulu najboljih roštilj majstora.

Foto: I. Mitić

Duž roštiljske promenade nanizano je više od 20 štandova sa tradicionalnim specijalitetima, a među njima su i proizvođači originalnog leskovačkog roštilj mesa spremljenog po recepturi koja se nije menjala decenijama.

Tradicija da leskovačke i roštiljdžije iz drugih gradova Srbije svojim štandovima formiraju čuveni „Leskovačkki voz“ nije prekinuta, ali posetioci „Roštiljijade“ ni ove godine neće ostati uskraćeni prasećeg kao ni jagnjećeg pečenja, a čekaju ih i lokalni kulinarski specijaliteti koji su dostigli svetsku slavu među kojima je najpoznatija „Leskovačka mućkalica“.

Leskovački festival roštilja otvorio je gradonačelnik Goran Cvetanović koji je svojim sugrađanima i gostima poželeo dobar provod.

 - Tradicionalno očekujemo veliku posećenost, dobar provod na koncertima, obaranje rekorda za najveću pljeskavicu i najvažnije, što je suština ove manifestacije, užitak u đakonijama sa roštilja - poručio je Cvetanović posetiocima na prepunom centralnom trgu u ovom gradu otvarajući jednu od tri najveće gastronomske manifestacije u Srbiji.

„Roštiljijada“ je najznačajnija turistička manifestacija u gradu na Veternici koja redovno okuplja veliki broj posetilaca iz zemlje i inostranstva. Među gostima Leskovca je, po pravilu, najviše državljana Severne Makedonije, Bugarske i Slovenije.

- Zahvaljujući „Roštiljijadi“ Leskovac je postao značajno gastronomsko odredište na turističkoj mapi Srbije. Dobitnik je i nagrade za najbolju manifestaciju u zemlji. Njen osnovni cilj je afirmacija bredniranog roštilj mesa i prezentacija novih dostignuća u oblasti gastronomije i usluživanja – istakao je Nebojša Kocić, direktor Turističke organizacije Srbije.

Pored gastronomske ponude, posetioci „Roštiljijade“, i ove godine moći će da uživaju u njenom takmičarskom i bogatom zabavnom programu.

Najavljeno je nadmetanje za novi rokord u pripremi najveće pljeskavice na svetu. Ona je prethodne godine napravljena od 67,2 kilograma roštilj mesa kada je ekipa predvođena leskovačkim roštiljdžijama Predragom Lazarevićem i Ljubišom Đorđevićem šesti put zaredom oborila sopstveni rekord.

Majstori roštilja nadmetaće se i u pravljenju najveće pljeskavice „iz ruku“, a deo ove manifestacije su i takmičenja kulinara u spremanju jela sa roštilja, dok posebnu konkurenciju čine učenici srednjih ugostiteljskih škola.

KONCERTI


„Roštiljijadu“ svojim koncertom, sa velike bine na centralnog gradskom trgu, otvara Željko Samardžić. Sutra nastupaju „Bajaga i instruktori“, u sredu „Tropiko bend“, dan kasnije Petar Grašo, dok su petak i subota rezervisani za koncerte „Ju grupe“ odnosno Snežane Đurišić i Dragana Kojića Kebe. Manifestaciju će u nedelju zatvoriti odabrani izvođači sa ovogodišnjeg „Nišvila“.

Pogledajte više