"OČEKIVALI SU NAS, IZNENAĐENI SMO SRDAČNOŠĆU" Srpski vojnici se iz Slovenije vraćaju sledeće nedelje

Novosti onlajn

18. 08. 2023. u 07:47

U NAJKOMPLEKSNIJOJ akciji spasavanja i obnove uništene infrastrukture i objekata u Sloveniji posle superćelijskih oluja učestvuje i 51 pripadnik Vojske Srbije. Helikopterske jedinice suočavaju se sa složenim zadacima u izazovnom okruženju, navodi RTS.

Foto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije

Poplavljena zemlja, prekinuti putevi i pokrenuta klizišta izazovi su sa kojima Slovenija nije mogla da se izbori sama. Među brojnim oznakama na pilotskim kombinezonima spasilačkih ekipa iz inostranstva su i srpske.

Major Vojske Srbije Bojan Trkulja kaže da su najkomplikovaniji bili zadaci spoljnog tereta sa helikoptera Mi-17, odnosno zadaci prevoženja krupnijeg tereta sa H-145.

Pored rada na planinskom terenu, ispresecanom, veliki izazov je bio i rad u međunarodnom okruženju, komunikacija na engleskom jeziku i letenje sa više nacija i različitih kultura pilota.

Komandant 890. mešovite eskadrile kaže da su slovenačke kolege svesrdno pomogle, a da je na terenu bilo emotivno.

Miroslav Zečević kaže da ga je najviše iznenadila srdačnost domaćina i da ima utisak da su očekivali dolazak spasilačkih ekipa iz Srbije.

Rukovodilac snaga naše vojske u Sloveniji kaže da su piloti i letačko osoblje maksimalno angažovani sa i do 10 sati leta dnevno. Podseća da pored vazduhoplovnih, Srbija učestvuje i sa značajnim kopnenim kapacitetima.

Inženjerijska radna grupa angažovana je na raščišćavanju terena i sanaciji i rekonstrukciji putne komunikacije, a jedinica ABHO dezinfikuje objekte i prostorije, dok su logističke jedinice na zadacima snabdevanja vodom i gorivom svih učesnika u zoni operacija, navodi pukovnik Branislav Stevanović.

Sve ovo, kaže, podseća na poplave koje su pre skoro deceniju pogodile Srbiju.

- Prvi susret sa lokalnim stanovništvom je bio izuzetno dirljiv i emotivan. I mi ih razumemo jer smo 2014. prošli kroz istu situaciju, dodaje Stevanović.

Pripadnici Vojske Srbije angažovanje će završiti u toku sledeće nedelje. Težište napora u narednom periodu, kažu, biće završetak započetih projekata rekonstrukcije mostova i puteva, a zatim predaja obaveza nadležnim civilnim strukturama.

BONUS VIDEO: POPLAVLjENE ULICE NOVOG BEOGRADA - Ovako izgleda prestonica nakon kiše

Pogledajte više