POČELA PRIMENA ZAKONA O FINANSIJSKOJ PODRŠCI PORODICI SA DECOM: Ministarka Kisić posetila preduzetnicu Aleksandru Jevtić

Novosti online 01. 08. 2023. u 15:15

DANAS su na snagu stupile Izmene i dopune Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, a ministarka za brigu o porodici i demografiju prof. dr Darija Kisić posetila je tim povodom modnu dizajnerku Aleksandru Jevtić, mamu dvoje dece, koja vodi uspešan modni studio.

Dejan Urošević

Ministarka Kisić istakla je da su izmene Zakona usmerene ka podršci majkama preduzetnicama, čija su prava, kada je u pitanju porodiljsko odsustvo, sada izjednačena sa pravima majki koje su u radnom odnosu.
Izmene, podsetila je ministarka, omogućavaju da očevi žena preduzetnica mogu da koriste pravo na porodiljsko bolovanje kada beba napuni tri meseca, a ženama preduzetnicama je omogućeno da koriste porodiljsko odsustvo u trajanju od dve godine kada rode treće i svako naredno dete.
- Prevashodno smo želeli da izjednačimo prava žena preduzetnica sa pravima žena koje su u radnom odnosu kada je u pitanju porodiljsko odsustvo i nadamo se da će ove izmene biti motiv preduzetnicama da pokrenu svoje biznise i time daju finansijski podstrek svojim porodicama i da imaju što više dece - navela je Kisićeva, i dodala da je Aleksandra Jevtić odličan primer kako mogu da se usklade karijera i roditeljstvo.

Dejan Urošević

I tata dobija porodiljsko: Ministarka Kisić za bebom Aleksandre Jevtić


Kako je rekla, ovo je najlepša slika Srbije - videti uspešne mlade ljude i porodicu punu ljubavi:
- Nadamo se da će biti sve više ovakvih slika u Srbiji, a država je tu da podrži roditelje, a sve sa ciljem da nas bude što više - poručila je Kisićeva.
Aleksandra Jevtić rekla je da ju je promena Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom veoma obradovala, jer nove zakonske izmene predstavljaju veliku podršku preduzetnicama.

Dejan Urošević

Ministarka u gostima


- Ovo je veoma lepa vest, s obzirom na to da poslovi žena preduzetnica ne mogu u punom kapacitetu da funkcionišu kada odemo na porodiljsko bolovanje. Sada je moguće da i tate uskoče i koriste porodiljsko bolovanje - rekla je Jevtićeva.

Pogledajte više