"NOVOSTI" SA VATROGASCIMA KOJI SU KRENULI PUT GRČKE: Spasilački tim za borbu sa vatrenom stihijom krenuo iz Niša (VIDEO)

J. Ć. 25. 07. 2023. u 23:15

TIM od 36 vatrogasaca-spasilaca iz nekoliko gradova Srbije, sa 14 vatrogasnih vozila, ali i dva pripadnika medicinskog tima sa sanitetskim vozilom, krenuo je juče iz Niša put Grčke, kako bi pomogli ljudima u nevolji.

foto: J. Cosin

Kako su istakli pred odlazak na put, Srbija je uvek tu da pomogne, a tako će biti i ovog puta.

- Kad god vas ovako ispraćam, činim to sa dva pomešana osećanja. Prvo je briga i strepnja koju delimo sa vašim porodicama, jer idete gde je najteže, ne da uživate, već idete tamo gde je opasnost. Drugo je osećanje ponosa, jer znam da ćete vašim radom, hrabrošću, obučenošću i opremom da obasjate zastavu naše zemlje koju nosite na leđima - poručio je u Nišu načelnik Sektora MUP za vanredne situacije Luka Čaušić.

Timovi su krenuli na osnovu dogovora predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Grčke Kirijakosa Micotakisa, a po nalogu ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića.

- Naš tim poseduje apsolutno sve dovoljno za sedam do 10 dana. Nosimo čak i šatore u slučaju da mogu da obavljaju svoj posao, minimalno opterećujući domaćine. Zasad ne znam gde će biti tačno, ali čim stignu na tačku sastanka, negde oko Soluna, biće raspoređeni gde je najpotrebnije - rekao je Čaušić.

Napominje da je Ministarstvo unutrašnjih poslova ponudilo i letelice.

- Nabavkom helikoptera posedujemo vrlo respektabilnu flotu za gašenje požara, ali grčke kolege su rekle da imaju dosta letelica, da im je potrebna podrška sa zemlje. Spremni smo da izađemo u susret, u slučaju da dođe do eskalacije i sa drugim sredstvima. Ukupno 14 vozila, kamioni, terenska vozila, čak i kvad za teško pristupačne terene i naš sanitetski tim koji će pružiti pomoć i lokalnom stanovništvu, a i našem timu ako dođe do povređivanja, krenuo je za Grčku - precizirao je on.

Srpski vatrogasci su i 2021. godine učestvovali u gašenju požara u Grčkoj, kada su bili raspoređeni na ostrvu Evija. Pomoć Srbije Grčkoj kroz Mehanizam civilne zaštite EU pozdravio je i ambasador EU u Srbiji Emanuele Žiofre.

Pogledajte više