PATRIJARHU ČESTITALI ROĐENDAN: Grupa srpskih osnovaca iz Slovenije i Drvara posetila Hram Svetog Save

D. B. M.

22. 07. 2023. u 18:00

GRUPA srpske dece, osnovaca iz Slavonije i Bosne i Hercegovine, posetila je juče Hram Svetog Save u Beogradu i čestitala patrijarhu Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfiriju rođendan.

Foto: Printskrin

Patrijarh im je poručio da se raduje što su došli u Beograd i naročito u Hram Svetog Save.

- Hvala svima na poklonima, neka vam Bog uzvrati hiljadu puta više. Svaki dar je simbol koji u sebi krije raspoloženje i ljubav onog koji daruje. Otuda, uz zahvalnost na poklonima, za mene danas najveći dar je što ste vi ovde, u Hramu Svetog Save i što svi znate da je Sveti Sava rodio svakog od nas - poručio je patrijarh deci.

Dodao je da su rođendani dobri povodi da se srećemo, da se vidimo, da se radujemo, ali i da su najbolji mogući trenutak da shvatimo da nismo samo biološki rođeni, da smo bića koja su rođena da se neprestano duhovno rađaju i obnavljaju.

- Tako da naš biološki život ima i svoj smisao i svoju lepotu i punoću samo onda kada smo i duhovno živi i kada se duhovno rađamo, a duhovno se rađamo, duhovno smo živi kada se krstimo u ime Svete trojice, i kada čitav naš život, bez obzira šta radimo, jeste molitva. To znači da nije molitva samo kada dođemo u hram i kada se molimo za naše bližnje, mamu, tatu, brata, sestru, komšije, drugove, sebe - rekao je patrijarh.

Drenjine za dobro zdravlje

DECA iz Drvara poklonila su patrijarhu sliku Hrama Svetog Save iz njihovog mesta, pošto samo Drvar i Beograd imaju hramove Svetog Save, paket sa domaćim proizvodima od drenjine, sa porukom da bude zdrav kao dren i da živi još mnogo godina.

Osnovci iz Slavonije doneli su patrijarhu rukotvorine i maketu Visokih Dečana gde se on zamonašio i "Knjigu o Boboti".

Dodao je da molitva nije samo onda kada kažemo "Gospode, pomiluj", nego to treba da bude početak i kraj svega što činimo u životu:

- Molitva treba da bude i jeste da smo ispunjeni lepotom, radošću, ljubavlju. Sve to jeste molitva. Kada sve činimo započinjemo i završavamo molitvom i kada sve činimo u slavu Božju. Ako nešto darujemo onome koga volimo i to treba da bude u slavu Božju. Čak i onda kada smo nezadovoljni, tužni i neraspoloženi, ako bez obzira na to kako nam je kažemo "Slava ti, Bože", onda i to postaje molitva. Time naš život pretvaramo u duhovnu relnosti - rekao je poglavar SPC deci.

Osnovci su, inače, došli u trodnevnu posetu glavnom gradu Srbije, a svi listom ističu da su oduševljeni susretom sa patrijarhom, ali i sa Beogradom.

Pogledajte više