GRADNJA "TIRŠOVE 2" POČINJE U NOVEMBRU: Raspisan tender za radove na novoj dečjoj klinici

V. N.

15. 07. 2023. u 09:10

IZGRADNjA "Tiršove dva" mogla bi da počne u novembru, potvrdio je za "Novosti" Marko Blagojević, ministar za kapitalna ulaganja. Rok za prijavu na tender koji je raspisalo ovo ministarstvo je 14. septembar, a prema međunarodnim pravilima, još dva meseca potrebno je za evaulaciju ponuda, potpisivanje ugovora, prijavu radova i uvođenje izvođača u posed.

Foto: Novosti

Tender je međunarodni, kao što je i propisano za sve javne nabavke u vrednosti većoj od pet miliona evra, a izvođač radova koji dobije posao imaće obavezu da za tri godine završi zgradu nove dečje klinike na gotovo 62.000 metara kvadratnih.

Ukupna vrednost sa pripremnim radovima koji su prema Blagojevićevim rečima završeni je oko 105 miliona evra, od čega je trećina iz bespovratne donacije EU.

Foto: Novosti

Sada je raspisan samo poziv za izgradnju celog bolničkog kompleksa, a procenjena vrednost nabavke je 11,2 milijarde dinara (oko 95,6 miliona evra). Za medicinsku opremu i nameštaj poziv će biti objavljen naknadno.

- Novi tender za opremanje "Tiršove dva" trebalo bi da bude raspisan sredinom 2025. godine - kaže ministar Blagojević.

Nova dečja klinika, na čiju se izgradnju čekalo decenijama, jer je sadašnja odavno postala tesna, imaće podzemna tri nivoa, dva suterena, prizemlje i pet spratova. Planom je predviđeno 167 do 230 bolničkih postelja, i 71 bolesnički krevet u okviru dnevne bolnice.

- Sobe će biti visokog komfora jer su deca vrlo specifični korisnici zdravstvenih usluga - objašnjava Blagojević. - Treba obezbediti takve procese, opremu i infrastrukturu da vreme koje se provode u bolnici bude što kraće.

To je i svetski trend ne samo u pedijatrijskoj, već u medicini uopšte.

- Zato se nije išlo na maksimizaciju, nego na optimizaciju broja bolničkih kreveta - kaže ministar Blagojević.

N.Skenderija

Na nivou prizemne etaže biće smeštene tri osnovne celine - centralna zona, ambulantno-poliklinički deo i hitan prijem. Suteren jedan je u medicinskom (tehnološkom) smislu najkompleksniji sprat. Tu ima najviše ukrštanja puteva dnevnih i pacijenata iz stacionara, i na toj etaži će biti radiološka dijagnostika, endoskopija, centralna laboratorija sa bankom krvi, fizijatrija, devna hirurgija i odeljenje genetike i imunologije.

Na prvom, drugom, trećem i četvrtom spratu biće stacionar za pacijente, koji je predviđen. Ove etaže su površinski mnogo manje od prizemne i suterenskih. Za razliku od njih, koje su pravougaonog oblika, stacionarne etaže zatvaraju prostor u obliku latiničnog slova H, čime se između ostalog postiže i da veći broj prostorija ima prirodno osvetljenje.

Planira se i gradnja interne saobraćajnice od budućeg kružnog toka kod Gradskog zavoda za hitnu medicinsku pomoć do Deligradske ulice, koja će se koristiti isključivo u funkciji "Tiršova 2", u okviru koje je predviđeno i 528 parking-mesta.

- "Tiršova dva" počeće sa radom do kraja 2026. godine - kaže ministar Blagojević.

Palijativa ili smeštaj za pratioce

PROSTOR sadašnje "Tiršove" biće prenamenjen, a predlog će dati Ministarstvo zdravlja.

Zasad se razmišlja da tu bude jedinica za palijativnu dečju medicinu, smeštajna jedinica za roditelje pratioce ili kombinacija i jednog i drugog.

BONUS VIDEO: HUMANOST NAS ČINI LjUDIMA - Bračnom paru Stanković ozbezbeđen novi dom nakon požara

Pogledajte više