U OVOM GRADU DANAS POSEBNO SLAVE TESLIN ROĐENDAN: Izum velikog srpskog naučnika zauvek im je promenio život(FOTO)

S.BABOVIĆ

10. 07. 2023. u 11:11

TRSTENIK – BEZ velikog Tesle ne bi bilo ni prve električne centrale, ni uličnog osvetljenja, koje je u Trsteniku proradilo pre tačno jedan vek.

Foto:Muzejska zbirka Trstenik

Zato Trsteničani posebno proslavljaju 10.jul, dan rođenja genijalnog naučnika, a „Novosti“ donose svedočanstva o elektrifikaciji Trstenika, koja će javnost imati prilike da vidi večeras na posebnoj izložbi u galeriji Muzejske zbirke od 19 sati. Dragoceno nasleđe sačuvali su brojni privatni kolekcionari, Zavičajno odeljenje Narodne biblioteke „Jefimija“ i EPS, čiji se inženjeri svakog 10.jula okupljaju da proslave Teslin rođendan.

Iako bi bez Tesle zapadnomoravska varoš bila još dugo u mraku, činjenica je da elektrifikaciju duguje i jednom Rusu. Sergej Kulik bio je prvi elektroinženjer, koji je davne 1922.godine počeo da radi u prvoj elektrocentrali kraj Zapadne Morave.

- O njemu se zna da je rođen u ruskom mestu Znekovu, da je od škole imao šest razreda gimnazije, a da je odobrenjem Načelstva trsteničkog sreza raspoređen u naš grad – kaže za "Novosti" Jelena Vukčević, istoričarka Muzejske zbirke i autorka izložbe "Vek elektrifikacije Trstenika". - Međutim, Kulik se nalazio na spisku radnika električne centrale u Trsteniku sve do 1945. godine. Krajem oktobra ili početkom novembra u centrali je izbio požar. To će dovesti do potpune obustave isporuke električne energije varošici na nekoliko meseci.

Koliko je bio važan ovaj događaj, svedoči činjenica da je u istragu o požaru bila uključena Državna bezbednost. Svi zaposleni su posle požara bili lišeni slobode, ispitivani i vremenom puštani na slobodu. Za požar niko nije optužen, ali prvog školovanog elektroinženjera Kulika više nije bilo na spisku radnika.

Ipak, elektrocentrala je nastavila da radi i o njenim počecima sačuvano je više zapisa.

- Jedan od njih je upravo zapis sveštenika Crkve Cvete Trojice, u mineju iz 1922.godine o puštanju električpnog osvetljenja u rad, a postoji i faksimil prvog dokumenta o početku elektrifikasnije iz iste godine predoćčva sgaovornica „Novosti“. - Oba eksponata naći će se na izložbi, koja je posvećena i rođenju Nikole Tesle i elektrifikaciji našeg grada.

Postavku osim fotografija čine i stari predmeti korišćeni u održavanju energetskog sistema. Danas su to pravi rariteti: električarski šlem, velike penjalice za drveni stub, opasači sa opremom, izolator za niski napon, spiralna burgija za drvo, keramička kućišta na banderama, stare klopke sa grejačem, monofazna brojila, uklopni satovi.

Deo postavke je i izuzetno delo Ljubomira Simonovića, ulje na platnu na kome je oslikan Nikola Tesla.

PRVA CENTRALA - U MUZEJU

PRVA električna centrala nalazila se od 1922.godine u zgradi današnje Muzejske zbirke Narodnog univerziteta, gde je od 1718.godine bila carinarnica. Posle zatvaranja centrale, radilo je i obdanište. Danas se u ovoj zgradi čuvaju arheološko, etnološko i zavičajno nasleđe, od neolita do danas u okviru Muzejske zbirke.

Pogledajte više