DEKODIRANJE Sky APLIKACIJE KLJUČNO U BORBI PROTIV ORGANIZOVANOG KRIMINALA: Susret ministara pravde Srbije i Crne Gore

Novosti online 07. 07. 2023. u 16:13

MINISTARKA pravde Maja Popović otvorila je, zajedno sa ministrom pravde Crne Gore Markom Kovačem, konferenciju "Sky aplikacija - pojava i izazovi u praksi" koja se održava u Petrovcu (Crna Gora).

Ministarstvo pravde

Na otvaranju, ministarka je istakla da je dekodiranje Sky aplikacije u Srbiji doprinelo otkrivanju i sprečavanju najtežih krivičnih dela organizovanih kriminalnih grupa, koje su bile aktivne i na teritoriji drugih država, kao i prikupljanju materijalnih dokaza.
- Zakonit način pribavljanja dokaza je ključan za optuženje i osudu izvršilaca krivičnih dela čije izvršenje je otkriveno na ovaj način. Pored toga, dokazi prikupljeni dekodiranjem Sky aplikacije mogu predstvaljati korisne obaveštajne podatke u borbi protiv organizovanog kriminala koji ima transnacionalni karakter i protiv koga je gotovo nemoguće da se jedna država sama bori. Zato je neophodna saradnja sa drugim državama, pribavljanjem dokaza putem dekodiranja Sky aplikacije - rekla je ministarka.
Saradnja je naročito neophodna sa državama koje raspolažu najmodernijom tehnologijom, jer samo one mogu da sprovedu veštačenje elektronskih uređaja koji sadrže ovu aplikaciju i dekodiraju njen sadržaj. To zahteva i unapređenje krivičnog zakonodavstva svake države, kao i postojećeg mehanizma pružanja međunarodne pravne pomoći.
Na konferenciji učestvuju sudije Posebnog odeljenja za organizovani kriminal Višeg suda u Beogradu, kao i sudije Specijalizovanog odeljenja za suđenje za krivična dela organizovanog kriminala, korupcije, terorizma i ratnih zločina Višeg suda u Podgorici i Krivičnog odeljenja Apelacionog suda Crne Gore.
 

Pogledajte više