ZA SRBE OD SUTRA JEFTINIJA PUTARINA KROZ MAKEDONIJU: Na more u Grčku uz srpski tag se još uvek ne može, evo i zašto

Novosti online

30. 06. 2023. u 14:06

SISTEM za zajedničku elektronsku naplatu putarine pomoću istog taga od 1. jula važiće za putovanja kroz Severnu Makedoniju i Srbiju. Uspešno je prošao sve testove i spreman je za upotrebu, saopšteno je iz Javnog preduzeća za državne puteve Severne Makedonije.

Foto: Tanjug

To znači da će svi oni koji automobilom putuju do Grčke moći gotovo bez zaustavljanja da prolaze i kroz susednu državu, ukoliko poseduju srpski tag za naplatu naknade za korišćenje auto-puteva. Projekat je najavljen u septembru 2021. godine u okviru inicijative „Otvoreni Balkan". 

Umesto zaustavljanja ili kupovine dodatnog uređaja ili kartice, vozači iz obe zemlje moći će jednim uređajem da plaćaju putarinu i u Severnoj Makedoniji i u Srbiji.

- Implementacija projekta Otvoreni Balkan je u završnoj fazi, sistem se testira i proverava, u realnom vremenu i sa stvarnim podacima. U proteklom periodu vršene su pripreme za integraciju sistema naplate putarine Republike Severne Makedonije i Republike Srbije. Takođe, izvršena je priprema i razvoj bezbednog i efikasnog načina za realizaciju transakcija u obe zemlje. U integraciji sistema angažovani su kadrovi koji su radili na uspostavljanju elektronske naplate - navodi se u saopštenju.

Cilj projekta je da se vozači ne zaustavljaju na naplatnim rampama i da se odvija brži protok saobraćaja na njima.

(Kurir)

Pogledajte više