"PRODUŽI ŽIVOT": Mnogi Šapčani postali donori organa

Vladimir Mitrić 10. 06. 2023. u 22:10

CENTRALNO obeležavanje Nacionalnog dan donora u Srbiji održano je danas na Trgu šabačkih žrtava. Događaj je organizovala Gradska uprava grada Šapca, Zavod za javno zdravlje Šabac i udruženje „Zajedno za novi život“.

Foto: V. Mitrić

Prisutnima su se obratili predstavnici Ministarstva zdravlja, Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, pacijenti koji su dobili organe i koji čekaju na transplantaciju, kao i članovi Moto kluba „Čivija“.

– Osnovni cilj je da što veći broj osoba koje čekaju na transplantaciju dobiju organe. Pošto se više ne potpisuju donorske kartice veoma je važno da promovišemo donorstvo razgovorom, prvenstveno mi zdravstveni radnici i oni koji su transplantirani, kako bi smanjili strahove i predrasude među ljudima - ističe mr Jelena Vikić, član Gradskog veća za zdravstvo.

Od početka godine u Srbiji je urađeno svega 15 transplantacija sa šest donora, dok 2.000 pacijenata čeka neki organ. Mladen Todić, zahvaljujući donoru, dobio je jetru i nastavio da živi uz porodicu i prijatelje. U Mačvanskom okrugu oko 100 građana čeka na transplantaciju organa, najviše bubrega.

– Više od dve hiljade građana, uključujući i 30-oro dece, čeka na transplantaciju jetre, srca, bubrega i rožnjače. Imamo i između 50 i 70 pacijenata koji čekaju na transplantaciju pluća, koja se na žalost u Srbiji ne radi, a u inostranstvu naše pacijente ne primaju zbog nedovoljno razvijenog programa donorsva u Srbiji - ističe Mladen Todić, predsednik Udruženja ”Zajedno za novi život”, koji je dobio jetru zahvaljujući donoru.

Blaženopočivši episkop šabačke eparhije Lavrentije bio prvi sveštenik Srpske pravoslavne crkve koji je potpisao donorsku karticu uz reči “ostavite organe na zemlji, nisu vam potrebni na nebu”, da bi nakon njega još 35 sveštenika iz Šapca takođe postali donosi.

Pogledajte više