PATRIJARH PORFIRIJE U BEČU: "SPC nikada nije odustala od prevazilaženja podela među crkvama"

Tanjug

09. 06. 2023. u 19:37

SRPSKI patrijarh Porfirije je danas u Beču rekao da, bez obzira na traumatična istorijska iskustva u vezi sa ratovima u 20. veku, Srpska pravoslavna crkva nikada nije odustala od zalaganja za dijalog, zajedničko svedočenje za Hrista, jevanđelske vrednosti i prevazilaženje podela među crkvama i narodima.

Foto: SPC

On se tim rečima svečano obratio na skupu u sali Nadbiskupije u Beču kada se, pored ostalog, fondaciji Pro Oriente zahvalio na pomoći i podršci Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC) i u Austriji i u Srbiji, saopštila je informativna služba Srpske pravoslavne crkve.

- U tom smislu želeo bih da sadašnjem rukovodstvu fondacije, kao i njegovim časnim prethodnicima, u ime SPC izrazim duboku blagodarnost - kazao je patrijarh.

Kako je naveo, Pro Oriente je institucija čije ime je poznato širom hrišćanskog sveta, a temelji se na neumornom zalaganju za jedinstvo hrišćanskih crkava Istoka i Zapada.

- Od samog njenog osnivanja, 1964. godine, i sve do danas SPC gaji prijateljske odnose sa ovom renomiranom zadužbinom - napomenuo je Porfirije.

On je istakao da SPC učestvuje u ekumenskom dijalogu gotovo od samog njegovog početka.

- Neki važni članovi njene jerarhije, kao i teolozi, uzimali su učešće u mnogobrojnim manifestacijama ekumenskog karaktera, a neki su bili i nosioci važnih funkcija u ekumenskim institucijama - napomenuo je patrijarh.

Prema njegovim rečima, na taj način SPC nikad nije dozvolila da se "efemernost političkog momenta i istorijskog konteksta apsolutizuju i tako nadjačaju njenu ukorenjenost u blagoj vesti Hristovoj".

Poglavar SPC-a naglasio je da učešće u međucrkvenom dijalogu Srpska pravoslavna crkva temelji na osnovnom načelu bogoslovlja – na susretu Boga i čoveka i njihovoj zajednici u Hristu.

- Hrišćansko poimanje otkrivenja i tajne spasenja jasno pokazuje dijaloški karakter, pa je stoga dijalog jedna od suštinskih projava načina postojanja crkve - naglasio je patrijarh.

On je izrazio zadovoljstvo zbog toga što će na osvećenju spomen-crkve sutra u Mauthauzenu, kao simbola mira, pored drugih zvanica biti prisutni i članovi ogranka fondacije Pro Oriente iz Linca na čelu sa njihovim predsednikom Jozefom Piringerom, bivšim zemaljskim poglavarom Gornje Austrije.

- Njihovo prisustvo predstavlja važan pokazatelj pomirenja i izgradnje poverenja, a ovom prilikom želim naročito da izrazim zadovoljstvo i blagodarnost zbog prijateljskih odnosa koji vladaju između Rimokatoličke crkve i Srpske pravoslavne crkve u Austriji - poručio je Porfirije.
 

BONUS VIDEO: 

LITIJA LjUBAVI I LEPOTE - Grad Šabac proslavio slavu - Svetu trojicu

Pogledajte više