SVAKI TREĆI POGINULI U SAOBRAĆAJU - PENZIONER: Najčešće stradaju između 17 i 20 sati, kao pešaci ili biciklisti

V.C.S.

09. 06. 2023. u 12:02

ČAK 187 osoba, od čega 68 ljudi starijih od 65 godina, izgubilo je život od početka godine u saobraćajnim nezgodama. U odnosu na isti period prošle godine, broj stradalih U TREćEM DOBU povećao se za više od trećine, tačnije za 36 odsto. Poginulo je 18 osoba više.

D.N.

- Svi moramo da uradimo više da zaštitimo starije sugrađane i svaka institucija i svaki pojedinac može da da veći doprinos - kažu u Agenciji za bezbednost saobraćaja.
Ova Agencija, u saradnji sa gradskim Sekretarijatom za socijalnu zaštitu i uz podršku lokalnih Saveta za koordinaciju poslova bezbednosti saobraćaja, organizuje niz edukativnih tribina usmerenih na povećanje bezbednosti starih lica u saobraćaju (65+) pod sloganom "Bezbednost godi-nama - bezbednost godinama".
- Kroz razgovor i interaktivnu edukaciju, učesnicima skrećemo pažnju na propuste koji mogu biti fatalni i ukazujemo šta je bezbedno ponašanje koje može da sačuva život i zdravlje u različitim saobraćajnim situacijama. Prema statistici, svaki drugi poginuli pešak u saobraćajnim nezgodama je osoba starija od 65 godina. Čak sedam od deset biciklista koji su izgubili život u saobraćaju su takođe lica starija od 65. Budući da u poznijim godinama dolazi do opadanja pažnje i koncentracije, slabije procene rizika i sporijeg kretanja, veoma je važno razgovarati sa starijim osobama i podsećati ih da u saobraćaju budu dodatno oprezni. Naročita pažnja neophodna je prilikom prelaska kolovoza, vožnje bicikla, kretanja  u naselju i van naselja, posebno u večernjim satima i u uslovima smanjene vidljivosti - kažu u Agenciji.
Prema njihovim podacima, osobe u trećem dobu najčešće stradaju između 17 i 20 časova, pa je potrebno ukazati im na važnost nošenja svetlo-odbojnih prsluka, retro-reflektujućih oznaka i svetlije odeće, kako bi bili uočljivi za vozače i druge učesnike.
- Skrećemo pažnju vozačima da budu oprezni i obrate pažnju na pešake i bicikliste, koji su najmanje zaštićeni u saobraćaju, a najviše izloženi i zato predstavljaju ranjivu kategoriju - poručuju iz Agencije.
 

Pogledajte više