VANREDNO U DELU PARAĆINSKE OPŠTINE: Poplavljene poljoprivredne kulture u atarima Drenovca i Sikirice

Zorana Rašić 08. 06. 2023. u 22:53

NA DELU teritorije opštine Paraćin – u atarima sela Drenovac i Sikirica, danas je proglašena vanredna situacija radi smanjenja rizika od prirodne nepogode i otklanjanja posledica pucanja brane na Jovanovačkoj reci, što je nanelo veliku materijalnu štetu poljoprivrednim usevima u ova dva sela.

Foto: Fejsbuk/privatna arhiva

Kako je reč o reci prve kategorije kojom upravlja JVP „Srbijavode“ , branu su po nalogu tog preduzeća privremeno sanirale mašinama ekipe vodoprivrednog preduzeća iz Ćuprije. One još dežuraju u tom ataru da bi sprečile eventualno ponovno probijanje brane usled novih kiša. Prava sanacija brane uslediće tek nakon stabilizacije vremena – saznajemo od Saše Ružića, člana Opštinskog veća u Paraćinu zaduženog za sektor za vanredne situacije u toj opštini.

- Poplavljeno je okvirno do stotinu hektara obradivog zemljišta na području mesnih zajednica Drenovac i Sikirica, ali će komisija za procenu štete tek utvrditi o kojoj se tačno površini radi. Stradale su poljoprivredne kulture, najviše pšenica, kukuruz, paprika... Poljoprivrednici koji su pretepeli štetu moći će da je prijave popunjavanjem formulara u svojim mesnim zajednicama u Drenovcu i Sikirici ili u Opštinskoj upravi. Kada se završi prijavljivanje, na teren će  izaći opštinska komisija koja će konkretno postupati po tim prijavama i obavljati procenu štete – napominje Ružić.

Naš sagovornik naglašava da je zbog ovakvih situacija veoma važno da poljoprivrednici osiguraju svoje poljoprivredne kulture jer država nema dovoljno sredstava da „pokrije“ štetu koja nastaje zbog poplava u celoj Srbiji svim poljoprivrednicima.

- Savet poljoprivrednim proizvođačima u opštini Paraćin je da registruju svoja poljoprivredna gazdinstva, čime stiču pravo da im Opština „pokrije“ subvencijom od 50 odsto osiguranje useva, što je velika stvar kada se desi nepredvidiva situacija.

Pogledajte više