SRBIJA PLAČE ZA 10 UBIJENIH MEŠTANA VARVARINA, ŽRTAVA NATO BOMBI: Potresne scene na mostu kod Velike Morave (FOTO/ VIDEO)

S.BABOVIĆ

30. 05. 2023. u 17:00

POTRESNE scene zabeležene su na mostu na Velikoj Moravi u Varvarinu, gde je na današnji dan pre 24 godine ubijeno 10 meštana, a najmlađa među njima, Sanja Milenković, imala je samo 15 godina.

Foto:S.Babović

Porodica, rođaci,prijatelji, preživeli, u tišini polažu vence na spomen obeležje kod mosta. Sveće su upaljene za Sanju, koja je bila sjajna učenica Matematičke gimnazije, Milana Savića(24), Vojkana Stankovića (31), Zorana Marinkovića (33), Ratobora Simonovića (38) Ružicu Simonović (55), Milivoja Ćirić (66), Stojana Ristić (56), Tolu Apostolovića (74) i Dragoslava Terzića (68).

-Za vreme NATO agresije, 552 vojnika tada Vojske Jugoslavije izgubilo je svoj život, preko 5.000 je ranjeno - podsetio je Zoran Antić, državni sekretar Ministarstva rada. - Poginulo je 457 pripadnika policije, više od 3.000 ranjeno. Poginulo je više od 2.500 civila, na teritoriji nekadašnje SRJ u više od  2.300 vazdušnih napada i udara 19 najrazvijenih zemalja spojenih u jednu alijansu pod nazivom NATO.

Antić je podvukao da Srbija nikada nije vodila osvajačke, već samo oslobodilačke ratove . Bila je samo u borbama u kojima je branila svoje.

-Davno je ono što je u dalekoj prošlosti, a mi već čujemo kako je neko svojim potomcima za varvarinsku tragediju kaže "davno je to bilo, niste bili čak ni rođeni" - ispričala je Violeta Lutovac-Đurđević, predsednica opštine Varvarin. - Nije davno, i ne treba da se zaboravi zavičajna senka i taj gorki 30. maj,1999. godine. Nedelja, Sveta Trojica, prepuna varošica ljudi, sunce i onda prasak bombe.Trenutak tišine koju paraju jecaji povređenih.

Pre tačno 24 godine, kod crkve, nedaleko od mosta, okupilo se više od 1.000 duša, a na stotine ljudi krenulo je do pijace. Sa dve rakete, tačno u 13.25, most na Velikoj Moravi pogođen je prvi put. Tada je poginulo tri, a ranjeno je pet civila. Nakon nekoliko minuta, avioni NATO su se vratili i ispalili još dve rakete. Usmrtili su sedam i teško povredili još 12 meštana.

BONUS VIDEO - POTRESNE SCENE NA OBALI DUNAVA U APATINU: U toku velika potraga za mališanima

Pogledajte više