NAŠ NAROD I SPC NERASKIDIVA CELINA: Istoričar Goran Vasin o srpskom crkvenom pitanju u 19.veku (VIDEO)

J. S. 22. 05. 2023. u 13:11

U OKVIRU tribine „Srpsko crkveno pitanje u XIX veku” dr Goran Vasin ukazuje na činjenicu da je položaj srpske crkve u pretprošlom veku od velikog značaja za rešavanje celokupnog srpskog pitanja. Naglašava da su Srpska pravoslavna crkva i srpski narod neraskidiva i jedinstvena celina jer u momentima kada više nije bilo srpske srednjovekovne države, Srbi su od institucija imali jedino svoje crkve.

KCNS

Zahvaljujući SPC oni su preživeli najteža vremena u svojoj novovekovnoj istoriji i zato kroz položaj crkve gledamo i položaj Srba kroz turbulentni 19. vek, u kome su velike sile, pre svega Austrija i Osmanska carevina, pokušavale da kroz crkveno pitanje vrše pritisak na Srbe i da onemoguće uspešno rešavanje srpskog pitanja.

Posebno turbulentni procesi bili su posle revolucije 1848. godine izdvajanjem Rumunske mitropolije iz sastava Karlovačke mitropolije, pitanja eparhije Dalmatinske i Bukovinske, rešavanja statusa srpskih eparhija u Bosni i Hercegovini i dešavanja u Kraljevini Srbiji smenom mitropolita Mihaila.

Predavanje dr Gorana Vasina na temu „Srpsko crkveno pitanje u XIX veku” može se pogledati na Jutjub kanalu Kulturnog centra Novog Sada.

Pogledajte više