ERDOGAN NADMAŠIO PROGNOZE: Predrag Rajić analizira rezultate predsedničkih izbora u Turskoj

J. S. 15. 05. 2023. u 22:35

GEOPOLITIČKI analitičar Predrag Rajić novo predavanje na Jutjub kanalu KCNS posvećuje parlamentarnim izborima i prvom krugu predsedničkih izbora u Turskoj. Napominje da su mnogi izbore u Turskoj nazivali najvažnijim ovogodišnjim izborima na međunarodnom planu , a da su se prognoze svih onih koji su tvrdili kako će trka biti tesna pokazale kao ispravne.

KCNS

Erdogan se nalazi pred velikim ekonomskim izazovom, budući da se Turska bori sa jako visokom inflacijom koja je trenutno najnezgodnije pitanje u ovoj zemlji. On je, kako Rajić navodi, kampanju vodio kvalitetno i oštro, motivišući najavljenim merama zaposlene u javnom sektoru da glasaju za njega.Takođe je ulagao u vojsku, jačajući je, a na spoljnopolitičkom planu postigao je balans.

Rezultat koji je ostvario u prvom krugu iznenađujuće je dobar u odnosu na predviđanja, a uspeo je i da sačuva većinu u parlamentu. Rajić smatra da je to postignuto zahvaljujući biračima koji su odlučili da kazne opoziciju zbog koalicije sa kurdskim faktorom i navodi da je Erdogan svojim islamizmom pokušao da objedini sve.

Kada bi se izbori okončali u korist Kiličdaroglua, ne bi došlo do drastične promene proturske politike sopstvenog suverenizma. Rajić smatra da bi on u većoj meri usaglašavao stavove sa EU a da bi najveće promene bile vidljive na teritorijama Bliskog istoka, jer bi se Kiličdaroglu povukao sa svih teritorija koje Erdogan smatra neophodnim za turski interes.

Pogledajte više