STIŽE CIKLON KOJI DONOSI NEPOGODE: Detaljna vremenska prognoza po danima

Novosti online 09. 05. 2023. u 15:40

METEOROLOG Marko Čubrilo objavio je detaljnu prognozu za naredne dane i najavio ciklon koji će Srbiji doneti pljuskove, grmljavinu, grad i jak vetar.

Foto P.Z.S.

- Danas malo do umereno oblačno i uglavnom suvo, samo je ponegde moguća pojava slabe kiše. U sredu će se preko Alpa premestiti hladan front koji će u večernjim časovima usloviti razvijanje sekundarog ciklona nad severnom Italijom. Kao posledica toga od sredine dana na jugu, jugozapadu, zapadu, a krajem dana i nad središnjim delovim regiona jače naoblačenje uz kišu i moguću pojavu pljuskova. Duž Jadrana će jačati jugo, dok će u košavskom području jugoistočni vetar biti u pojačanju i posle podne će dostići snagu košave. Dnevni maksimum sličan današnjem - objavio je Čubrilo na Fejsbuku.

U četvrtak stižu olujni vetar, pljuskovi i grmljavina

- U četvrtak će se preko regiona premeštati prvi od serije frontalnih poremećaja koji će se u sklopu sporopokretnog ciklona u jugozapadnoj visinskoj struji preko regiona premešatati dalje na severoistok. Padavine će tokom dana zahvatiti ceo regiona, najkasnije njegov severoistok. U košavskom području jak, a na udare i olujan jugoistočni vetar. Biće i reltivno hladno za ovaj deo godine uz maksimume koji će se uglavnom kretati od +10 do +14 stepeni Celzijusa, a na istoku Srbije samo oko +8 stepeni Celzijusa. Na jugu regiona do oko +18 stepeni Celzijusa - navodi Čubrilo.

Nestabilno do kraja nedelje

- Od petka pa sve do kraja nedelje jak ciklon sa centra nad središnjim Jadranom će u jugozapadnoj vazdušnoj struji slati nestabilan i vlažan vazduh. Preovlađivaće promenljivo oblačno i vrlo nestabilno uz čestu pojavu kiše i grmljavinskih pljuskova, a kako će za vikend i malo otopliti, porast energije u atmosferi će omogućiti i pojavu snažnih grmljavinskih pljuskova kao i lokalnih nepogoda sa velikom količinom kiše, olujnim vetrom i pojavom tuče/grada. U košavskom području će u petak jugoistočni vetar malo oslabiti, ali će zatim ponovo pojačati i u nedelju bi mogao imati udare i do oko 20m/s. Za vikend maksimumi od +14 do +22, a na istoku Srbije oko +12 stepeni Celzijusa -  objavio je meteorolog.

Očekuje se umereno zahlađenje

- Početkom sledeće nedelje ciklon će polako slabiti i odmicati preko Jadrana dalje na istok te će se od utorak naš region naći u hladnom sektoru ovog sistema. U ponedeljak umereno toplo ali vrlo nestabilno, dok se u utorak uz kišu i pljuskove očekuje umereno zahlađenje. U ponedeljak će košava oslabiti i prestati i okrenuti na severozapadni vetar. Duž Jadrana sve do ponedeljka jugo, koji bi u nedelju na otvorenom moru mogao biti olujan. Oko 16. maja maksimumi od +14 do +19 stepeni Celzijusa, što je i dalje ispod proseka za taj deo godine - napisao je Čubrilo.

Pogledajte više