SVETI KRALJ MILUTIN I MANASTIR GRAČANICA: Promocija knjige o kralju Milutinu u Gračanici

D. Z. 03. 05. 2023. u 07:15

U GRAČANIČKOM Domu kulture večeras će biti održana promocija knjige „Sveti kralj Milutin i manastir Gračanica“ autora Rada Bulajića.Kako ističu iz ove ustanove kulture, kralj Milutin je jedan od najvažnijih vladara srpske istorije, ne samo srednjovekovnog njenog razdoblja.

FOTO DOM KULTURE GRAČANICA

Tokom svoje dugotrajne vladavine (1282-1321), mudrom politikom, čvrstim opredeljenjem za pravoslavnu veru, neprevaziđenim zadužbinarstvom i stvaranjem novog središta srpske države i srpskog naroda na prostorima od Kosova i Metohije do Skopske i Vranjske kotline iz osnova je promenio tok srpske države.

A manastir Uspenja Presvete Bogorodice u Gračanici zauzima posebno mesto u zadužbinarstvu kralja Milutina ali i u istoriji srpske srednjovekovne umetnosti po svom arhitektonskom rešenju, živopisu i kompoziciji.

Ona je jedan od najreprezentativnijih spomenika kulture srpskog srednjeg veka-itiču iz Doma kulture u Gračanici i dodaju da će na promociji večeras u 20.00 sati govoriti mrs Nikola Spajić, Aleksandar Gudžić istoričar i autor Rade Bulajić,

Pogledajte više