POMEN ŽRTVAMA JASENOVCA: Molitveno sećanje u hramu Svetog proroka Ilije u Mlaki

Vladimir Mitrić 24. 04. 2023. u 07:00

MOLITVENO sećanje na stradanje i patnje srpskog naroda u Drugom svetskom ratu obeležava se svake godine u hramu Svetog proroka Ilije u Mlaki, na dan kada se odigrao proboj poslednjih Jasenovačkih logoraša. Ovim okupljanjem čuva se uspomena na sve žrtve koje je naš narod podneo tokom Drugog svetskog rata.

Foto :V.Mitrić

Navršilo se sedamdeset osam godina od proboja Jasenovačkih logoraša.U spomen na sve stradale , Eparhija Pakračko-slavonska organizovala je liturgijsko praznovanje, kako bi se žrtvama fašističkog terora odala dužna počast.

U hramu Svetog proroka Ilije u Mlaki, održana je sveta liturgija,nakon koje je odslužena i panihida i osveštan slavski kolač.

Svetu arhijerejsku liturgiju služio je s vernim episkop mileševsk Atanasije, uz sasluženje preosvećene gospode episkopa slavonskog Jovana i šabačkog Jeroteja.

- Jasenovac je simbol najvećeg stradanja našeg naroda, koji država Srbija i srpski narod ne smeju prepustiti zaboravu. Nastavljajući molitvenu kulturu sećanja na sve žrtve Jasenovca, čuvamo od zaborava našu prošlost za pokolenja koja dolaze - rekao je Željko Marjanović, načelnik Mačvanskog okruga, koji je predvodio delegaciju lokalnih samouprava iz tog dela Srbije.

Pogledajte više