VREME JE PROMENLJIVO, CVEĆARI SAVETUJU NA OPREZ: Kako da zaštitite biljke dok se temperatura ne stabilizuje,na udaru su posebno ruže

S.BABOVIĆ

22. 04. 2023. u 09:00

BEZ sunca klasično balkonsko cveće teško uspeva, zato iskusni cvećari savetuju da se sačeka stabilizacija temperature, ali iskoristi svaki trenutak lepog vremena.

Foto:S.Babović

- Adekvatna zaštita je važna, tretman insekticidom ili drugim sredstvom treba ponoviti za 15 do 20 dana-navodi za „Novosti“ Božidar Radić, proizvođač ruža iz Velike Drenove kod Trstenika. - Kod ruža je važno da se stvori imunitet od pepelnice. 

Stalna smena sunca i kiše, visokih i niskih temperatura utiče na svi biljke.

- Cveće neće da cveta bez sunca, tako da tek treba sačekati sa masovnim iznošenjem na balkone i terase dvorišta - savetuje Zorica Milojević,cvećarka iz Velikog Šiljigovca kod Kruševca. - Prihrana je obavezna.

Ipak, postoji flora koja ima prirodnu zaštitu. To su četinari, lišćari i šiblje.

- Ovo su sve biljke koje su za vani, dakle nema unošenja preko zime, one su sve naviknute na niske temperature, ipak, treba uzeti u obzir i to da svaka biljka trpi šokove usled nagle promene vremena-predočava za „Novosti“ Zorica Milojević, vlasnica rasadnika u Velikom Šiljegovcu. - Posebno su magnoloje ugrožene, jer njih toplo vreme izmami.

Cvećari ističu da je vreme mraza prošlo i da se neće mnogo pogrešiti i ukoliko se saksije iznesu iz stana i kuća. Promenljivo vreme uticalo je i na organizaciju sajmova i festivala cveća u Rasinskom okrugu. I dok je u Trsteniku odložen, jer je 19. aprila bilo loše vreme, već danas je usled lepog vremena otvoren Sajam cveća u Miličinoj ulici u Kruševcu i trebalo bi da traje i u naredna dva dana.

U ponudi su prvoklasni primerci baštenskog, balkanskog,ali i sobnog cveća. Sajam koji organizuje Regionalna privredna komora Kruševac privukao je i izlagače rukotvorina.

Pogledajte više