GODIŠNJA SKUPŠTINA ODBORA ZA STANDARDIZACIJU SRPSKOG JEZIKA: U fokusu ćirilica i borba protiv ideologije u jeziku

Lj.B.

20. 04. 2023. u 12:28

ODBOR za standardizaciju srpskog jezika održao je godišnju skupštinu u palati Srpske akademije nauka i umetnosti, a na početku sednice pristune je pozdravio novoizabrani predsednik SANU akademik Zoran Knežević koji je najavio dobru saradnju sa Odborom.

Foto D. Milovanović

Predsednik odbora prof. dr Sreto Tanasić istakao je da je prošla godina protekla u znaku obeležavanja jubileja - 25 godina od osnivanja Odbora za standardizaciju srpskog jezika kada je četrnaest institucija iz Srbije, Crne Gore i Republike Srpske najodgovornijih za proučavanje i status srpskog jezika osnovalo ovo telo.

- Odbor za standardizaciju srpskog jezika prošlu godinu proveo je prateći dešavanja u vezi dva zakona - naglasio je Tanasić. - Iščekivali smo da počne primena Zakona o upotrebi srpskog jezika u javnom životu i zaštiti i očuvanju ćiriličnog pisma i pratili smo šta će se u praksi dešavati sa primenom Zakona o rodnoj ravnopravnosti. Odbor se angažovao i da zaštiti srpski jezik od namere da se u upotrebu uvede rodno osetljiv jezik. On je naglasio da je razlika između dva pomenuta zakona u tome što se Zakon o rodnoj ravnopravnosti, iako sa mnogo strana osporavan i na brzinu donet isto tako na brzinu pokušava nametnuti u praksu.

- Odbor za standardizaciju srpskog jezika je tokom cele godine bio angažovan oko toga - naravno stojeći na poziciji koje je utvrdio i upućivao i državnim organima i srpskoj javnosti - rekao je Tanasić.

On je rekao da je sa Maticom srpskom pripremljen Zbornik sa Okruglog stola iz jula 2021. i objavljeni su opširni zaključci sa tog skupa.

Članovi Odbora su na sednici izrazili nezadovoljstvo što i godinu dana od stupanja na snagu zakona o zaštiti ćirilice još nije konstituisan Savet za jezik, odnosno što se ne radi na primeni Zakona.

Pogledajte više