REM ĆE MOĆI NOVČANO DA KAŽNJAVA? "Novosti" istražuju šta donosi novi zakon o elektronskim medijima

V. Crnjanski Spasojević

20. 04. 2023. u 10:20

NOVI Zakon o elektronskim medijima trebalo bi da uvede velike izmene, posebno kada je u pitanju Regulaciono telo za elektronske medije (REM) i kontrola rada radija i televizija. Na javnoj raspravi naći će se već sledeće nedelje. Ključne novine vode povećanju profesionalnosti REM, uslovi za izbor članova njegovog Saveta biće rigorozniji, a dobiće i "odrešenije" ruke kada je u pitanju kažnjavanje.

FOTO: Arhiva novosti

Prema rečima Radeta Veljanovskog, profesora Fakulteta političkih nauka i člana Radne grupe za izradu novog zakonskog teksta, REM će ubuduće moći i novčano da kažnjava. Do sada je mogao da izriče opomene, upozorenja, zabrane emitovanja dela programa na određeni period ili oglasa, pa čak i da oduzme dozvolu (što se nikada nije desilo). Ali, da bi kaznio medij koji krši npr. zakon o oglašavanju (skriveno oglašavanje i slično), što je bilo najčešće, morao je da podnosi prekršajne prijave. Postupci su dugo trajali i bili neefikasni.

- Zakon sada daje mogućnost, doduše indirektnu, da REM kazni medij i "po džepu", pozivajući se na članove nekih drugih zakona - kaže Veljanovski. - Takođe, precizira se koji to stručnjaci imaju pravo da budu članovi Saveta REM. Odbor za kulturu i informisanje neće više predlagati četiri kandidata za dva člana Saveta, već dva kandidata za jednog člana. Rad regulatora biće transparentniji.

FOTO: Arhiva novosti

Rade Veljanovski

Savet REM imaće devet članova koji se biraju iz reda uglednih stručnjaka iz oblasti od značaja za rad Regulatora. Član Saveta, kaže predloženi propis, može biti "samo osoba sa ugledom u javnosti, koja se radom i aktivnostima zalagala za slobodu izražavanja, slobodan protok informacija, ostvarivanje ljudskih prava, razvoj civilnog društva, unapređenje demokratije, poštovanje ustavnosti i zakonitosti".

Stručnjacima se smatraju oni koji imaju najmanje 10 godina radnog iskustva kao: nastavnici i naučni saradnici na fakultetima na kojima se studira novinarstvo, komunikologija i mediji, i to ako ti fakulteti postoje najmanje 20 godina; zatim novinari i urednici u elektronskim medijima, na radiju i televiziji (većina članova sada nije iz elektronskih medija); stručnjaci iz oblasti poslovanja elektronskih medija, bavljenja medijskim tržištem i učešća u stručnim organizacijama; muzičari, pisci, reditelji, scenaristi, s iskustvom u radu na elektronskim medijima; istraživači medija. Mandat im je šest godina bez mogućnosti reizbora.

- Veoma je važno da novi zakon posebno štiti maloletnike i osetljive grupe - dodaje Veljanovski.

U njemu stoji striktna zabrana učešća maloletnika u programskim sadržajima u političke svrhe, kao i posebna zaštita kada je u pitanju rijaliti program.
Javna rasprava će trajati do kraja maja. Veljanovski očekuje da zakon bude usvojen do jeseni.

Medijsko udruživanje malih

UVODI se i mogućnost medijskog umrežavanja radi proizvodnje zajedničkog programa (npr. manjih radio-stanica, radi opstanka na tržištu). Bitan uslov je da se povezivanjem ne povređuje konkurencija i da zajednički program ne može da premaši četvrtinu ukupnog.

Pogledajte više